500 millió és 1 milliárd vissza nem térítendő támogatás jut a hőszigetelésre

Fotó: mgapro.hu

A megújuló energia felhasználásával történő, energiahatékonyság javítását szolgáló fejlesztések megvalósítására egyéni projekt esetén legfeljebb 500 millió forint, kollektív projekt esetén pedig maximum 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás kapható például a fóliaházak, növényházak, hűtőházak hőszigetelésére. A Vidékfejlesztési Program keretében kiírt összesen 35 milliárd forintos felhívás  következő szakaszhatára augusztus 19.

A pályázat célja az energiafelhasználás csökkentése, és az erőforrás-hatékonyság javítása kertészeti üzemekben, állattartó gazdaságokban, élelmiszeripari- és borászati üzemekben.

A pályázatról az Agrion hírlevele tájékoztatott.
Támogatható tevékenységek lehetnek például:
  • meglévő fóliaházak, növényházak, hűtőházak utólagos külső hőszigetelése, külső nyílászáró-csere/ korszerűsítése, fűtési, hűtési és használati melegvíz rendszereinek korszerűsítése, világítási rendszereinek korszerűsítése.
  • Megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása.
  • állattartó gazdaságok épületenergetikai, épületgépészeti és energiaellátást érintő korszerűsítések, felújítások, valamint a megújuló energia felhasználására irányuló technológiák alkalmazása.
  • élelmiszeripari és borászati feldolgozáshoz kötődő erőforrás és energiahatékonyság javítását célzó projektek, megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása.

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege:

egyéni projekt esetén maximum 500 millió forint,

kollektív projekt esetén maximum 1 milliárd forint.

A támogatás maximális mértéke közép-magyarországi régióban (KMR) az összes elszámolható költség 40 százaléka, a nem közép-magyarországi régióban (nem KMR) az összes elszámolható költség 50 százaléka. A benyújtás következő szakaszhatára 2018 augusztus 19.

(magro.hu)