5 dolog, amit meg kell tennünk gyümölcsfáinkkal a szüret után a jövő évi jó termésért!

Fotó: elevengyerekek.hu

A gyümölcsök betakarítása után sokszor megfeledkezünk gyümölcsfáink további ápolásáról. Pedig a jövő évi termés veszélybe kerülhet, ha nem fordítunk kellő figyelmet fáinkra a szüret után is. Ennek az 5 dolognak a betartásával azonban biztosíthatjuk fáink jó kondícióját és ideális termőképességét a következő évre is.

1. Lombvédelem

A következő évi termőrügyek és termővesszők egészséges képződése érdekében nélkülözhetetlen a lomb egészségének megőrzése a szüret utáni időszakban is. A lombozatot megtámadó gombás betegségek a levelek korai hullásához vezethetnek, ami végeredményben a hajtásnövekedés csökkenését vagy teljes leállását eredményezi. Hiszen a levelekben képződő asszimilátákat a fák a jövő évi termés szempontjából fontos rügyképződésre, termésdifferenciálódásra fordítják. Ezért nagyon fontos a lombozat jó egészségi állapotának minél további fenntartása.

https://26c41961a69ec669b821865e56591aa7.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Csonthéjas gyümölcsfáink közül a kajszi- és az őszibarack legtöbbször a sztigminás levéllyukacsosodásnak (Stigmina carpophyla), a cseresznye és a meggy a blumeriellás levélfoltosságnak (Blumeriella japii), míg a szilva a polisztigmás vörösfoltosságnak (Polystigma rubrum) esik áldozatául. Ezen gombás betegségek elleni növényvédelmi kezelések elhanyagolása következtében súlyos mértékű fertőzöttség léphet fel gyümölcsfáinkon, ami miatt teljes lombvesztés történhet a nyár végére.

Nem sokszor emlegetjük a fekete bodzát, hisz nem sokan termesztik a házikertben, de a cerkospórás levélfoltosság (Cercospora depazeoides) okozta erős fertőzés a bodza esetében szintén korai lombhulláshoz is vezethet.

2. Tápanyag-utánpótlás

Az ősz folyamán sort kell kerítenünk a talaj tápanyagfeltöltésére is a gyümölcsösben, mivel ez a legalkalmasabb időszak a foszfor- és káliumtartalmú trágyázásra. Ezen tápelemek jellemzője a lassú oldódás, ami miatt csak lassan jutnak el a gyökérzónáig. Emiatt a betakarítás utáni időszak a legoptimálisabb a kijuttatásukra.

A foszfor elengedhetetlen a növény növekedéséhez és a generatív részeinek kialakulásához, illetve működéséhez, míg a kálium javítja a fák betegségekkel szembeni ellenállóságát, vízgazdálkodását, a termés minőségét, de az őszi időszakban a legfontosabb, hogy a fák télállóságát is. A nitrogéntartalmú műtrágyák kijuttatását azonban hagyjuk meg tavaszra, mert ezek többsége gyorsan és könnyen oldódik. Ősszel csak a talajra hullott levelek lebontásához szükséges nitrogénmennyiséget érdemes kiszórnunk.

3. Gyomszabályozás

Ne hagyjuk elmérgesedni a gyomhelyzetet a gyümölcsfák alatt. A fák alját a lombkorona síkjáig tartsuk gyommentesen! Ez megakadályozza a talajban élő rovarkártevők felszaporodását, megőrizzük a talajban lévő nedvességet, és a kórokozók felszaporodását is gátoljuk általa.

4. Zöldmetszés

A nyárvégi zöldmetszés a termőegyensúly javításának az egyik eszköze. Különösen ajánlott az erős növekedésű gyümölcsfajtáknál elvégezni, mert a nyáron elvégzett metszés gyengítő hatása erősebb, mint a télié, így a növekedési erélyt jobban csökkenthetjük vele. Az ekkor elvégzett visszametszésekkel korlátozhatjuk gyümölcsfáink magasságát is. Emellett fontos, hogy a letermett, beteg vagy felesleges hajtásokat is távolítsuk el, így szellősebbé válik a lombkorona, és a permetezés hatékonyságát is növelni tudjuk.

A csonthéjas gyümölcsfáink, mint a kajszi, az őszibarack, a meggy, a cseresznye és a szilva esetében a zöldmetszés növényvédelmi szempontból nagy jelentőséggel bír, hisz ezeket télen nem metszhetjük a csonthéjasok gutaütéses-betegségét okozó kórokozók miatt.

5. Sarjhajtások eltávolítása

A gyümölcsfák gyökeréből, tövéből és a törzs oldalaiból sok sarjhajtás törhet elő, amik gyorsan nőnek és sok tápanyagot vonnak el a fa koronarészétől, illetve a kártevők és kórokozók terjedését is segíthetik. Ezért szabaduljunk meg a sarjhajtásoktól, melyeket csonk nélkül metsszünk vissza, hogy ne tudjanak újrahajtani.

Forrás: agroinform.hu, Lepres Luca