4,8 százalékkal bővült a GDP tavaly

Varga Mihály pénzügyminiszter. - A kép forrása: kpe.hu

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 4,8 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított, kiegyensúlyozott adatok szerint 4,9 százalékkal nőtt 2018-ban az egy évvel korábbihoz képest – jelentette első becslése alapján csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A tavalyi negyedik negyedévben a GDP a nyers adatok szerint 5,0, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 4,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, az előző negyedévi 4,9, illetve 5,2 százalék után.

Tavaly az uniós átlag háromszorosával növekedett a magyar gazdaság, ami azt mutatja, hogy az ország felzárkózási periódusban van, lehetőség van további munkahelyek teremtésére, béremelésekre és a fogyasztás bővülésére – kommentálta Varga Mihály pénzügyminiszter a legújabb GDP-adatokat az M1 csütörtöki adásában. Kiemelte: a gazdaságpolitikai intézkedések, amelyek az építőipar, a termelő szektorok és a szolgáltatások területén megvalósultak, a béremelésekkel, a munkahelyteremtéssel és a lakossági fogyasztás erősödésével együtt 2018-ban jelentősen fokozták a gazdaság lendületét. A már bejelentett beruházásoknak köszönhetően a magyar gazdaság 2019-2020-ban is 4 százalék körüli szinten növekedhet – tette hozzá a tárcavezető.

Jó eséllyel bővül majd a magyar gazdaság a következő években is – reagált Andrew Bosomworth, a Pimco nemzetközi alapkezelő németországi vagyonkezelési üzletágának vezetője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a KSH adataira reagálva.

MTI,