27 idősotthonban jelent meg a koronavírus

Forrás: Pixabay.com

Müller Cecília az operatív törzs szerdai tájékoztatóján jelezte: 27 idősotthonban jelent meg a koronavírus. A dolgozók közül 87-en, a gondozottak közül pedig 628-an váltak fertőzötté. Kórházban 317 idősotthon lakót kezelnek, 66-an hunytak el a járvány következtében. A fővárosi idősotthonokban 360-an váltak pozitívvá és közülük 49-en hunytak el – sorolta. Az országos tisztifőorvos megjegyezte: az idősotthonok ellenőrzése és fertőtlenítése továbbra is zajlik, a honvédség már 300 intézményben fejezte be a fertőtlenítést. Kérdésre közölte, a mezőszilasi idősotthonban volt és jelenleg is dolgozik intézményi orvos.

Egy szerdán megjelent kormányrendelet nyomán lehetővé vált, hogy a legalább 200 férőhellyel működtetett idősotthonokba is kórházparancsnokokat nevezzenek ki – közli a hvg.hu.

Az alapvető jogok biztosa hivatalból vizsgálatot indít a koronavírussal kapcsolatban az idősotthonokban kialakult helyzet miatt – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerdán.

Több higiéniai szabálytalanságot tapasztaltak az ellenőrök a Pesti úti idősotthonban, az intézmény egymillió forintos büntetést kapott – tudatta Budapest Főváros Kormányhivatala szerdán. A feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében újabb járványügyi intézkedések végrehajtására kötelezték az intézményt. Karácsony Gergely számára csalódás volt az Országgyűlés Népjóléti bizottságának keddi ülése. Azt hitte, elkezdődik valamiféle párbeszéd a főváros és a járványügyi hatóság, a kormány és az ellenzék között a koronavírus elleni védekezésről – írta a főpolgármester a Facebookon. Az legalább kiderült: a Pesti úti idősotthon a világ talán legjobban ellenőrzött intézménye, egymással párhuzamosan folynak a kormányzati vizsgálatok, „az idősotthonban dolgozó orvos jegyzőkönyvbe is mondta, hogy nem tudja a munkáját rendesen végezni a sok vizsgálótól” – fűzte hozzá.

A Dózsa György úti idősek otthonában is találtak két fertőzöttet – közölte Erzsébetváros önkormányzata.

MTI, 24.HU, HVG.HU

Harmincketten fertőződtek meg a Szegedi Vakok Otthonában

Harmincegy lakónak és egy dolgozónak lett pozitív a koronavírustesztje az Emmi fenntartásában működő Csongrád Megyei Napsugár Otthon Szegedi Vakok Intézetében – tudatja a szeged.hu. A fertőzött dolgozó házi karanténban van, míg a vírusos lakókat kórházban kezelik, de mindannyian tünetmentesek.

SZEGED.HU, 444.HU