Ferenc pápa elutasítja az erőszakos ideológiákat

Fotó: Gregorio Borgia / MTI

Ferenc pápa a Vatikánban szolgálatot teljesítő diplomáciai testület tagjai előtt elmondott újévi beszédében elítélően kijelentette, hogy egyes közintézményekben ideológiai gyarmatosítás folyik, és megfogalmazása szerint ez az eltörlés kultúrájának egyik megjelenési formája is.

A sokszínűség védelmének nevében végül majd eltörlünk mindenfajta önazonosságot. (…) Egy olyan gondolkodásmód létrejöttének lehetünk tanúi, amely tagadja a történelmet, vagy ami még rosszabb: jelenkori fogalmaink alapján újraírja azt, jóllehet minden történelmi helyzetet az adott korszak hermeneutikája, megismerési rendszere alapján kell értelmezni

 – fogalmazott a katolikus egyházfő.

Úgy vélem, ez az ideológiai gyarmatosítás egy formája, amely nem hagy teret a véleménynyilvánítás szabadságának, és manapság egyre inkább az eltörlés kultúrájában ölt testet, egyre több területen és közintézményben ütve fel a fejét

 – hangsúlyozta a pápa, megismételve, hogy számos témakörben már „olyan gondolkodásmód uralkodik el, amely tagadja az emberiség azon természetes alapjait és kulturális gyökereit, amelyek nagyon sok nép önazonosságát alkotják”.

Decemberben a katolikus egyház vezetője már bírálta az Európai Bizottság egy belső dokumentumát, amely a karácsony szó használatának mellőzését javasolta. Az indítványt a pápa a „felvizezett laicizmusból eredő anakronizmusnak” nevezte. Ferenc pápa beszédében a történelmi személyek gyarmati múltjuk miatt eltávolított szobraira, valamint az Egyesült Államokban és Európában ezzel kapcsolatban kirobbant vitákra is utalt.

New Yorkban két hét múlva tartják az atomsorompó-szerződés tizedik felülvizsgálati konferenciáját. Az egyházfő ehhez fűződően megismételte korábbi aggodalmát az atomfegyverekkel kapcsolatban, és létfontosságúnak nevezte az Iránnal kötött nukleáris megállapodásról szóló, öt hónap után november végén Bécsben újrakezdett tárgyalások folytatását.

Az emberiség által létrehozott fegyverek közül az atomfegyverek különösen aggasztóak

 – hangsúlyozta. Aláhúzta, a Szentszék „továbbra is határozottan kitart azon álláspontja mellett, hogy a nukleáris fegyverek helytelen és nem megfelelő eszközök a 21. századi biztonsági fenyegetésekre adandó válaszokhoz, és birtoklásuk rendkívül erkölcstelen”.

Ferenc pápa beszédében szokatlanul részletesen áttekintette a világban zajló fegyveres konfliktusokat is, megemlítve Szíriát, Jement, Etiópiát, Ukrajnát és Szudánt, és újfent nyugtalanságának adott hangot a „lezárhatatlan konfliktusok miatt, amelyek néha már-már valódi háborúk helyettesítőinek tűnnek”.

index.hu (via MTI)