250 millió euró értékű zöldségnek, gyümölcsnek kell új piacot találni

Fotó magyarmezogazdasag.hu

A Freshfel számításai szerint a Fehéroroszország által bevezetett embargó mintegy 250 millió eurós piacvesztéssel jár az uniós zöldség-gyümölcs termelőknek. A közelmúltban ezért levélben fordult az európai friss zöldség-gyümölcs ágazat szereplőit tömörítő szakmai szövetség az Európai Bizottsághoz és 12 tennivalót fogalmazott meg az érintett termelők közvetlen vagy közvetett megsegítésére.

Ahogyan arról korábban már mi is beszámoltunk, Fehéroroszország január 1-jétől hat hónapig bezárta határait egyebek közt az Európai Unióból származó friss zöldségek és gyümölcsök előtt. A Freshfel számításai szerint a belarusz tilalom mintegy 250 millió eurós veszteséget okoz az uniós termelőknek, a korábban hatályba lépett orosz és algériai tilalommal együtt pedig összesen 3 milliárd euró értékű uniós friss zöldségnek és gyümölcsnek kell új piacot keresni.

Fehéroroszország korlátozó intézkedése elsősorban Lengyelországot sújtja, mintegy 300 ezer tonna áru piacát blokkolta. A Freshfel adatai szerint emellett 60 ezer tonna spanyol, 35 ezer tonna belga, 30 ezer tonna holland, 15 ezer tonna görög, 10 ezer tonna olasz friss zöldség-gyümölcs értékesítése vált megoldatlanná.

Fehéroroszország ugyanis az EU második legnagyobb vevője ezekből a termékekből, az összes export 10 százaléka oda irányult.

Az uniós termelők úgy érzik, hogy az európai zöldség- és gyümölcságazat közönséges bábuvá vált a geopolitikai viták játszmájában. A Freshfelnek a piaci krízis kezelésére a Bizottsághoz benyújtott 12 intézkedése közt szerepelnek uniós piaci stabilitást, valamint új piacokra történő belépést segítő erőfeszítések, valamint a re-exportot és az áruk áthaladását könnyítő vámügyi eljárások.

A szervezet hangsúlyozza, hogy a piac diverzifikációja nehéz és általában hosszú folyamat. A gyümölcsösök hosszú távú befektetések, és a kereskedelmi csatornákat nem lehet gyorsan, egyik napról a másikra megváltoztatni. A termelés új piacokhoz igazítása, a helyi növény-egészségügyi szabványok, előírások teljesítése, új marketingstratégiák és promóciós tevékenységek bevezetése hatalmas kihívás.

A belarusz embargónak közvetlen és közvetett következményei egyaránt sújtják az uniós termelőket.

A legnagyobb érvágás vitathatatlanul az, hogy megszakadtak az üzleti kapcsolatok a fehérorosz importőrökkel,

de bizonyos termékek és fajták piaci instabilitása kihat az EU exportjára és a belső uniós piacokra is, olvasható a freshplaza.fr hírében.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu, Rimóczi Irén