23 milliárd forint pályázati pénz még lehívható korszerűsítésre és energiahatékonyságra

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

A Vidékfejlesztési Programban meghirdetett energia-hatékonyságot fejlesztő pályázat segítségével többféle korszerűsítési projekt megvalósítható. Épületek, épületgépészeti megoldások, illetve energiaforrások cseréje vagy kiépítése is finanszírozható belőle. A pályázat most is nyitva áll; kertészetek, állattenyésztők, élelmiszeripari vállalkozások és borászatok jelentkezését várják.

Az üzemek fajlagos energia-felhasználásának csökkentésére az épületenergetikai, épületgépészeti és energiaellátást érintő korszerűsítések, felújítások, továbbá a megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása a megoldás. Ez a Vidékfejlesztési Program fontos célja, ezért a rendelkezésre álló összegek terhére a tárca 2018-ban önálló pályázatot jelentetett meg. Ezen belül 30 milliárd forintra mezőgazdasági üzemek, 5 milliárd forintra pedig az élelmiszeripari kisvállalkozások pályázhattak és mivel van még keret, pályázhatnak továbbra is.

VP5-4.1.6-4.2.3-17 Mezőgazdasági- és feldolgozó üzemek energiahatékonyságának javítása

A legtöbb pontot az 50 százalékos, vagy azt meghaladó fajlagos energiahatékonyság-javulásért kaphatja a pályázó. Továbbá arra, ha az üzem energia-fogyasztásának legalább az 50 százalékát megújuló energiaforrás biztosítja. Egyéni pályázat esetén a maximálisan elnyerhető támogatás 500 millió forint, közös projekt esetén pedig legfeljebb 1 milliárd forint. Eddig 7 milliárdot ítéltek oda a kérelmekre. Az Agrárminisztérium első körben 128 kérelem támogatásáról és mintegy 7 milliárd forint megítéléséről határozott. A döntés következtében mezőgazdasági üzemek, valamint élelmiszeripari kisvállalkozások juthatnak fejlesztési forráshoz. A pályázat jelenleg is nyitott, így a támogatási kérelmek benyújtására továbbra is lehetőség van. (Forrás: magro.hu)