2261 milliárd lett az államháztartás nyolchavi hiánya

Fotó: orientpress.hu

Az év első nyolc hónapjában az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 2261,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 1873,1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 385,9 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 2,3 milliárd forintos hiánnyal zártak – közölte szerdán előzetes jelentésében a Pénzügyminisztérium (PM).

A járványügyi védekezés és a gazdaságvédelmi intézkedések azonban továbbra is komoly forrásokat igényelnek a költségvetésből – tették hozzá.Augusztusban közel 283 milliárd forint uniós fejlesztési forrás érkezett a költségvetésbe, így a 2020. évi nyolchavi bevétel összesen 772,4 milliárd forintot tett ki. Ugyanakkor a múlt hónap végéig az uniós kiadások meghaladták az 1374 milliárd forintot.

A központi alrendszer bevételeinél megfigyelhető, hogy

a koronavírus-járvány gazdasági hatásai, a járvánnyal kapcsolatosan bevezetett adókedvezmények már több hónapja éreztetik a hatásukat.

Az általános forgalmi adó esetében augusztus végéig a teljesülés az éves előirányzat 56,6 százaléka, míg a személyi jövedelemadó esetében az éves előirányzat 63,2 százaléka volt.

A szociális hozzájárulási adó és a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékok esetében pedig összességében az éves előirányzat 62,4 százaléka teljesült az év első nyolc hónapjában.

Forrás: MTI, novekedes.hu