Zöldségek, amelyek akár virágok is lehetnének

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

Ha nem tudsz dönteni, hogy a virágos kertedre vagy veteményeskertedre fordíts több időt, vagy esetleg csak az egyik számára van elegendő helyed, akkor a következő zöldség növények ültetése kitűnő választás lehet ezen probléma áthidalása érdekében.

Ha valaki kert kialakításába kezd, elsőként mindig virágos kertet hoz létre, majd az idő előre haladtával megpróbálkozik a fűszernövények gondozásával, majd a vállalkozó kedvűek belevágnak a zöldség és gyümölcstermesztésbe is. A következő néhány zöldség olyan különleges megjelenésű, hogy akár a virágos kertben is elültethetőek. Lássuk tehát ezeket a sok oldalú zöldségeket.

Fodros kel

Többféle fajta közül választhatunk a fodros kel esetében, melyek közül van ,amelyik kisebbre, de vannak olyanok is, amelyek sokkal magasabbra is megnőhetnek, illetve némelyik akár bokor formát is alkothat. Színei is igen változatosak lehetnek, vannak zöld színben pompázóak, illetve némelyik lila színben is előfordul. Ültetésüknél fontos tartani a megfelelő sortávot, amely 60-90 centiméter között van, illetve az ültetési távolság is fontos tényező, amely 40-60 centiméter közé tehető. Elültetni tavasszal érdemes, fontos tulajdonsága, hogy az őszi fagyoknak is rendkívül képes ellenállni. Ebből adódóan a hőigénye alacsony, valamint a fény szempontjából sincsenek nagy elvárásai és a talaj szempontjából sincsenek különösebb igényei.

Pagodakarfiol

Ez a növény különleges megjelenésével szinte mindenhol remekül mutat, érdekessége, hogy virágát fogyasztjuk, illetve nem csak fehér változata létezik, hanem rendkívül színes változatokban is megtalálható. Édes, diós íze van és rendkívül kedveli a hűvös időjárást. Ha ültetni szeretnénk belőle a magját nyár végétől egészen az ősz közepéig érdemes elvetni, addig érdemes melegebb környezetben tartani amíg magasra nem nőnek. A pagodakarfiol estében is figyelni kell a megfelelő távolságra, ugyanis igen nagy méreteket ölthet a hatalmasra növekedő levelei miatt a fejlődése során. Rendszeres öntözést és tápoldatozást igényel, de a hirtelen hőmérséklet emelkedést nem jól tűri.

Spárga

Nem csak ízletessége, de megjelenése miatt is érdemes kertünkbe ültetni. Magról előnevelni sokkal nehezebb feladat, mint egy 1 éves spárga gyöktörzset gondozásba venni, amelyen már megtalálhatóak a gyökerek. Ültetésénél a gyöktörzseket egy földmélyedésbe kell, helyezni széttárt gyökerekkel majd azt fokozatosan fel kell tölteni. Az ültetésére a legjobb választás kertünknek az a része, ahol a talajnak jó a vízelvezető képessége, tehát a homokos talajt nagyon kedveli.

Articsóka

Hazánkban még kevésbé elterjedt ez a rendkívül egészséges zöldség, amely szép levelekkel és bimbókkal rendelkezik, melyeket, ha nem fogyasztunk el akkor lila virágokká fejlődnek. Termesztése egyáltalán nem ütközik nehézségekbe, hiszen szinte mindenhol lehetséges, ahol nem túl forró a nyár, számára ugyanis a nedves hűvös nyár és az enyhe tél az, ami kedvező. Évelő növénynek lehet tekinteni, abban az esetben, ha gyökerét megvédjük a fagyoktól. A megfelelő fejlődése érdekében érdemes gyakran trágyázni ezzel pótolni a talaj tápanyagtartalmát.

Forrás: szeretemamezogazdasagot.hu, SzaM