221 ezer munkahelyet sikerült megvédeni / Palkovics László: Már közel egymillió embernek nyújt segítséget a gazdaságvédelmi akcióterv

Fotó Getty Images

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki Kormányinfón kifejtette: a gazdasági intézkedésekkel 221 ezer munkahelyet sikerült megvédeni. Kijelentette: a bértámogatási program keretében 106 ezer munkavállalóra nyújtottak be kérelmet, a beruházásösztönzési programban pedig 97 600 munkahely megőrzését vállalták cégek. Álláskeresési járadékban 101 ezren, foglalkoztatást helyettesítő támogatásban 71 ezren részesülnek, a kutatásfejlesztési munkakörben dolgozók utáni kedvezményre 9300-an jelentkeztek – ismertette a tárcavezető.

A gazdaságvédelmi akcióterv, a gazdaságvédelmi intézkedések eddig közel egymillió emberről gondoskodtak, vagy védték meg a munkahelyét – mondta csütörtökön Vácon az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László a váci Lukács és Tamás Kft. munkahelyvédelmi bértámogató okiratának átadásán jelezte: több mint 50 ezer jelentkezés érkezett a kormány által meghirdetett ingyenes informatikai alapképzésre. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, egyben a térség KDNP-s országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy Pest megye északi részében több mint ezer munkahely megmentéséhez nyújtott támogatást a kormány.

A Gulyás Gergely által munkahelyvédelem címén bejelentett lépések a jelenlegi 330 ezer munkanélküli egy százalékának jelentenek csak megoldást – hangoztatta Harangozó Tamás (MSZP) frakcióvezetőhelyettes csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az MSZP szerint megbukott a kormány munkahelyvédelmi programja, „az elkésett és elégtelen intézkedések” százezrek életét keserítették meg.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke az InfoRádió adásában arról beszélt: a 80 milliárd forintos bértámogatási program fontos és jó lépésnek ígérkezik, hiszen a már megszűnt munkahelyek helyébe teremt foglalkoztatási lehetőséget, így nagyobb a készség a munkaadók részéről, hogy felvegyék a munkavállalókat és ismét alkalmazzák őket. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke az adásban azt hangoztatta: 70 ezer ember munkahelye megőrizhető lett volna, ha a kormány időben cselekszik, és egy olyan programot fogad el, ami az első időszakban még hallani lehetett, vagyis hogy a bérköltségek 70 százalékát átvállalja az állam. Ez végül nem így lett, csak az 50 százalék 70 százalékáról van szó.

MTI, INFOSTART.HU