2022-ben soha nem látott összegű uniós kifizetések várhatók

Fotó: Shutterstock

Az Európai Parlament ma elfogadta a 2022-es uniós költségvetést. Deli Andor, a Fidesz európai parlamenti képviselője felhívta a figyelmet, hogy 2022 rekord év lesz, minden idők legnagyobb kohéziós kifizetésére kerülhet sor az Unióban, ebből Magyarország a gazdaság újraindítását szolgáló költségvetésében 2100 milliárd forint regionális fejlesztési forrással számol. A közös agrárpolitika kifizetései is biztosítottak, a magyar gazdák 2022-ben is időben fogják megkapni uniós támogatásukat.

Deli Andor a plenáris vitában figyelmeztetett: „a magyar és a lengyel helyreállítási tervek jóváhagyásának további halogatása megbontja az uniós belső piac egyensúlyát azok között, akik már megkapták a támogatást, és akik még nem. Ezzel sérülni fog az egyenlő versenyhelyzet biztosítása. A Bizottság pedig nem tesz eleget azon fő feladatának, hogy védelmezze ezt az alapelvet. A magyar és a lengyel gazdasági szereplők szándékos politikai célú diszkriminációja elfogadhatatlan!”

A Fidesz EP-képviselője szerint ugyanakkor a magyar kormány, a magyar költségvetés a koronavírus-járvány előtti évek kiváló és az idei év várhatóan rekord gazdasági teljesítményének köszönhetően képes előfinanszírozni, el tudja indítani a helyreállítási programokat. Az ehhez kapcsolódó piaci forrásbevonás kedvező feltételekkel sikeres volt.

Forrás: fidesz-eu.hu