2019-től egy sor női betegség után jár adókedvezmény

Fotó 123rf

Az idei évtől számos női betegség után is jár a tartósan betegek adókedvezménye.

A Női Liga közbenjárásának köszönhetően az endometriózis, a mellrák, a méhnyakrák, a petefészekrák betegségekben érintett nők 2019. január 1-jétől adókedvezményre jogosultak – írja közleményében a szervezet.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezik arról, hogy súlyosan fogyatékos személyek személyi kedvezménye címén az összevont adóalap utáni adó terhére adókedvezményt érvényesíthetnek. A súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket kormányrendelet határozza meg, amelyet 2009 óta nem módosítottak, nem kerültek bele új betegcsoportok. A Női Liga közbenjárásának köszönhetően az említett betegségekben érintett nők 2019. január 1-jétől adókedvezményre jogosultak.

Ez azt jelenti, hogy az érintettek súlyosan fogyatékos magánszemélynek minősülnek, így – ha erről orvosi igazolásuk van – a határozat alapján a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától ezen állapot fennállása idején havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 %-ának megfelelő összeget kaphatják meg. A jelenleg érvényes, 149 ezer forintos minimálbér mellett ez a 2020 eleji bevallásoknál havonta 7450 forintot jelent.

A Női Liga tagjai – Női Egészségért Alapítvány, Mályvavirág Alapítvány, Mellrákinfó Egyesület, Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület, Babagenetika Egyesület – 2018 tavasza óta dolgoznak összefogva, hogy az endometriózis, a mellrák, a méhnyakrák, a petefészekrák és a babagenetika területén támogassák a nők egészségét, érdekérvényesítésüket és az edukációt.

Forrás: nlcafe.hu, Kránicz Bence