2019-re már 1000 milliárd forintos forráshoz jutnak a megyei jogú városok

Fotó: Nagymányok Városi Önkormányzat

A 23 megyei jogú város 2019-re már 1000 milliárd forintos támogatási forráshoz jut a Modern városok program (MVP) keretében – mondta a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa hétfőn sajtótájékoztatón, Pécsen.

Gyopáros Alpár hangsúlyozta: a kifizetett támogatások kétharmada hazai költségvetési forrás. A városok részéről 260 projekt fogalmazódott meg, ezek közül 60 nagyobb közlekedési fejlesztés, 200 pedig az adott várost érintő helyi, lokális projekt – közölte a politikus. Hozzátette, hogy a program keretében összesen 3500 milliárd forintnyi beruházásokra fogalmaztak meg „kérést” a városok, a helyi projektekre az összegből 1500 milliárd forint jut. Pécs fejlesztései is elérik a 100 milliárd forintos nagyságrendet, a projektek előrehaladása nagyon jó – mondta a kormánybiztos. Az MVP keretében Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE-MIK) épülő új oktatási csarnokában rendezett eseményen Gyopáros Alpár kitért arra is, hogy a baranyai megyeszékhely fejlesztései közül az egyetemi projektek haladnak előre a leglátványosabban. Hoppál Péter, Pécs országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a város és az egyetem együttműködése „új dimenzióba” került, majd utalt arra, hogy a megyeszékhely MVP-s projektjei „nagyon erős egyetemfejlesztési lábbal” rendelkeznek. A politikus a sajtóeseményen az egész dél-dunántúli térség legnagyobb kérdésének a gazdaságfejlesztést, illetve annak új formáinak megtalálását nevezte. A kulturális ágazatra térve Hoppál Péter a program eredményei között említette, hogy a pécsi Kodály Központ koncertterem és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. finanszírozásába „beszállt a kormányzat”. „Az a partnerség, ami Pécs és az Orbán-kormány között létrejött, történelmi léptékkel nézve is megsüvegelendő együttműködés” – hangoztatta a politikus, aki egyúttal sikertörténetként értékelte az egyetem műszaki karának innovatív megújulását. Páva Zsolt polgármester az eseményen bejelentette: az eddigi elemeken felül 4 milliárd forintos új programpontként került be a pécsi közutak, járdák felújítását célzó projekt, valamint szintén 4 milliárdos forrás jut a MVP keretében elektromos buszok vásárlására. A városvezető szólt arról is, hogy Pécs rendelkezik egy élményfürdő-fejlesztési tervvel, amelynek megvalósítása során nem várt nehézségek jelentkeztek. Ez azonban „továbbra is élő, eleven, megvalósítandó program” – emelte ki Páva Zsolt. Mint részletezte, az eredeti koncepció a város alatt vélelmezett melegvíz-forrásokra épített, azonban a próbafúrások nem jártak sikerrel. Ezért egy új terv keretében a várostól dél-keletre található, már meglévő fúrt kútból származó, vezetéken szállítandó 70 fokos vízzel látnák el a leendő létesítményt. Páva Zsolt leszögezte: a fürdőberuházás „akkor valósul meg, ha fenntartható, és a mai számítások szerint erre pedig komoly esély van”. A pécsi közgyűlés szeptember 20-án szavaz a beruházásról – jelezte. (Forrás: MTI, kormany.hu)

Dr. Ördög István, a Kisgazda Polgári Egyesület Heves Megyei Szervezetének az elnöke: „Nagyon örömteli dolog a megyei jogú városok fejlesztése. Ez a vidéki lakosság életére is kedvezően hat, mert nagyon sok dolog miatt kedvező, ha a regionális központok szolgáltatásai bővülnek. Ugyanakkor a regionális központok fejlesztésével párhuzamosan a kistelepülések és a kisvárosok fejlesztése sem maradhat el. A Polgári Kisgazdák nem szeretnék, ha ismét megjelenne az úgynevezett „szocializmus” egyik negatív jellemzője, a falu és a város ellentéte. Mi élhető és jól belakható vidéket akarunk, ahol akár kellemesebb is lehet az élet, mint a nagyvárosokban.”