2019-ben is meghirdették “Az év ökoturisztikai élménye” pályázatot

Jeli Arborétum, Szombathelyi Erdészet, rododendron www.top7hungary.com

2019. szeptember 1-ig jelentkezhetnek az intézmények és programszervezők “Az év ökoturisztikai élménye” című pályázatra.

 

Április 26-án, a Herman Ottó Konferencia Központban hirdette meg az idei pályázatot Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára és a Magyar Turisztikai Ügynökség programigazgatója, Gönczi Tibor.

A második alkalommal kiírt pályázat célja, hogy az ökoturisztikai létesítmények és működtetőik, illetve az ökoturisztikai programok szervezői számára lehetőséget adjon kínálatuk élményalapú megmérettetésére. A pályázat elsődlegesen a turisták által a természetben átélhető élményre fókuszál.

A jelentkezéseket kétkörös eljárásban bírálják el, a második fordulóba jutó pályázatokat helyszíni szemlén értékelik. Gönczi Tibor a bírálat legfőbb szempontjai közül kiemelte a természetközeliséget, a digitális és a családbarát elemeket.
Újdonság, hogy a legjobb ökoturisztikai élménynek járó szakmai díj mellett idén közönségdíjat is osztanak a beérkező szavazatok alapján, indokolt esetben pedig különdíjat is megítélnek.

A nyertes “Az év ökoturisztikai élménye” címet fogja viselni. A természetvédelemért felelős helyettes államtitkár a pályázat jelentőségét a természetközeli szabadidős programok egyre nagyobb népszerűségével indokolta. Hozzátette, hogy a felmérések szerint egy évtized alatt 60 százalékról 90 százalékra nőtt a rendszeresen túrázók aránya, a megkérdezettek 80 százaléka pedig nagyobb távolságot is megtesz, hogy nemzeti parkokat, barlangokat, tájházakat látogathasson, szervezett kirándulásokon vagy más ökoturisztikai programokban vehessen részt.
A természeti értékek bemutatásának jelentőségét felismerték a szolgáltatók, köztük a csaknem 700 ökoturisztikai létesítmény felét működtető nemzeti parki igazgatóságok is, hiszen a közvetlen megismerés megkönnyíti a személyes kötődést és a természetvédelem iránti elköteleződést – hangsúlyozta.

(recity.hu)