2019 a magyar agrár- és élelmiszergazdaság nemzetközi éve lesz

Dr. Nagy István agrárminiszter külföldi delegációval tárgyal. - A kép forrása: agronaplo.hu

Ausztria, Georgia és Moldávia nagyköveteivel találkozott Nagy István agárminiszter Budapesten a nemzetközi agrárkapcsolatok fellendítése érdekében.

Ő-exelenciája Elisabeth Ellison Kramer Budapestre akkreditált osztrák nagykövetasszony – A kép forrása: diplomacia-mindenkinek.blog.hu

Elisabeth Ellison-Kramer osztrák nagykövettel való megbeszélésen Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, a szomszédos országgal kiemelt szerepe van a régiókkal folytatott ágazati kapcsolattartásnak. Ausztria mezőgazdasági és a környezetügyi szempontból is az Agrárminisztérium legfontosabb partnerei között szerepel. Teljes körű együttműködés létrehozására törekszünk Georgiával- mondta Nagy István, Georgia magyarországi nagykövetével folytatott megbeszélésén.

Ő-exelenciája Oleg Tulea, a Moldvai Köztársaság Budapestre akkreditál nagykövete. – A kép forrása: balkansblacksea.org

A felek többek között állattenyésztéssel, szőlészettel, halászattal és akva kultúrával kapcsolatos kérdésekről egyeztettek, valamint megállapodtak abban, hogy a két ország szakértői 2019 során egyeztetnek az együttműködési lehetőségekről. Nagy István vidékfejlesztési, környezetvédelmi és öntözéssel kapcsolatos kérdésekről tárgyalt Oleg Ţuleával, a Moldovai Köztársaság nagykövetével. Egyetértettek abban, hogy a magyar-moldvai mezőgazdasági kapcsolatok terén a felsőoktatási együttműködés és az üzleti szféra fejlesztése a legfontosabb elemek. A miniszter az egyeztetéseken kiemelte, 2019 az intenzív nemzetközi együttműködések éve. Nagy István valamennyi nagykövet számára jelezte, hogy az Agrármarketing Centrum szeptemberben megszervezi az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást és Vásárt, amelyre hazánk szeretettel várja a külföldi kiállítókat is. (AM Sajtóiroda)