2018 a negyedik legmelegebb év lehet a rendszeres meteorológiai feljegyzések kezdete óta

A Meteorológiai Világszervezet Székhelye (WMO). - A kép forrása: index.hu

Még nincs itt az idei esztendő vége, de már a Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint 2018 kiemelkedően nagy hő-összegű év lesz, és egyre erősebben érezni a globális felmelegedés hatásait.

Az ENSZ-szervezet rámutatott, hogy a 19. század közepe óta az elmúlt négy évben mérték a négy legmagasabb éves átlaghőmérsékletet. Az eddigi 20 legforróbb évet az elmúlt 22 évben mérték. A 3-5 Celsius-fokot is elérheti a globális átlaghőmérséklet emelkedése a század végére, jelentősen meghaladva a 2015-ös párizsi klímaegyezményben megfogalmazott 2 Celsius-fokos maximumot – állt a szervezet szokásos évi klímajelentésében. A magyar származású Petteri Taalas (Tálassi Péter), a Meteorológiai Világszervezet (WMO) főtitkára aláhúzta, hogy a felmelegedést okozó gázok légköri koncentrációja ismét rekordszinten mozog. „Ha kitermeljük az összes ismert fosszilis energiaforrást, akkor a hőmérséklet-emelkedés még drasztikusabb lesz” – tette hozzá a főtitkár. A 2015-ös párizsi klímavédelmi egyezmény célkitűzése, hogy a Föld felmelegedését az iparosodás előtti korszakhoz képest legfeljebb 2, de lehetőség szerint 1,5 Celsius-fokban korlátozzák. (Forrás: Magyar Idők)

A Polgári Kisgazdák véleménye az, hogy továbbra is követni kell az elővigyázatosság elve mentén a minél jobb alkalmazkodást az általános éghajlat-változáshoz. A ésszerű vízgazdálkodás, a talajok termőképessége és az élelmiszer-biztonság, valamint a vidék életlehetőségei egymásra épülő és egymással összefüggő fogalmak. (KPE)