2010 óta több mint a duplájára nőtt az állatjóléti támogatás

Fotó: sulinet.hu

A kormány forrásaiból nyújtott állatjóléti támogatás 2010 óta 4 milliárd forintról 9 milliárd forintra nőtt – mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár Jánoshalmán, ahol új keltető üzemet avattak.

Kifejtette, „a baromfitenyésztés és feldolgozás valóban a mi ügyünk, mivel ez az ágazat közvetlen EU támogatásban nem részesül”, a kormányzat így csak költségvetési forrásokból tud támogatást nyújtani a termelőknek. A baromfitenyésztés és a baromfi-egészségügy jelentőségét mutatja, hogy ez az ágazat adja a magyar mezőgazdasági kibocsátás mintegy 13 százalékát. A szektor 60 ezer embernek ad munkát, és csaknem 100 százalékban magyar kézben van – tette hozzá. Bányai Gábor a térség országgyűlési képviselője közölte, jelentősen növeli a régió mezőgazdasági szerepét az új beruházás. Hozzátette: a zárt tartású vízi szárnyas piacon most szinte korlátlanok a piaci a lehetőségek. (MTI)

 Kalmár Pál, a Kisgazda Polgári Egyesület Bács-Kiskun megyei elnöke nagyon fontosnak látja a baromfiágazat megerősítését Bács-Kiskun megyében. Sajnos a víziszárnyas-állományt jelentős mértékben megtizedelte a korábbi madár-influenza járvány. A Bács-Kiskun megyében dolgozó állatorvosok áldozatos munkával ezt a természeti csapást, ha nehezen is, de ki tudták védeni. A most felfutó víziszárnyas-termelés számára, éppen a korábbi járványos időszak miatt, erőteljes keresleti piac nyílott meg. Ésszerűtlen lenne, ha a megyében élő gazdálkodók ezt a lehetőséget egy erőteljes állománybővítéssel nem aknáznák ki. Bátran állítható, hogy hogy az egyik legízletesebb hízott kacsa és kacsamáj éppen Bács-Kiskun megyéből vásárolható. (KPE)