19 újabb munkásszállás épülhet

Fotó: Tóth Áron

Országszerte összesen mintegy 2400 férőhellyel létesülhetnek munkásszállások a kapcsolódó kormányzati program negyedik kiírásának forrásaiból. A 19 új létesítménnyel a támogatott fejlesztések száma az első három körhöz képest kis híján megkétszereződik – mondta Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy mintegy 5,6 milliárd forint összértékű beruházásról van szó.

A „Munkásszállások kialakítása” program célja a Magyarországon hagyományosan alacsony munkavállalói mobilitás élénkítése, a munkaerőpiaci kereslet és kínálat területi egyensúlyának megteremtése.

Bodó Sándor emlékeztetett, hogy az első három kiírás során a támogatás célcsoportja az önkormányzatok, az önkormányzati társulások, és az ezek tulajdonában álló gazdasági társaságok voltak. 2017 és 2019 között 20 munkásszállás létesítésére irányuló projekt kapott összesen mintegy 6,7 milliárd forint támogatást, 2595 férőhely kialakítását téve lehetővé.

A piac jelzéseire reagálva többször módosult a program szabályozása, a támogatáshoz egyre szélesebb kör juthatott hozzá. A program negyedik, tavaly októberi meghirdetésétől kezdve már a legfeljebb 12 ezer főt foglalkoztató, legalább három lezárt üzleti évvel rendelkező, magántulajdonban álló gazdasági társaságok is pályázhattak munkásszállások kialakítására. A támogatás legalább 80 fő elszállásolására alkalmas munkásszállások építéséhez vagy felújításához, a beruházás célját szolgáló új tárgyi eszközök beszerzéséhez nyújtható.

A vállalkozások a támogatás segítségével létrehozandó munkásszállásokon nemcsak saját dolgozóikat helyezhetik el, hanem a térség más foglalkoztatóinak munkavállalóit is elszállásolhatják – olvasható az ITM közleményében.

Forrás: portfolio.hu