1848-49 vértanúi – a magyarok soha nem felejthetik el

Thorma János: Aradi vértanúk (Forrás Wikipédia)

Knezić Károly, Nagysándor József, Damjanich János, Aulich Lajos, Lahner György, Poeltenberg Ernő, Leiningen-Westerburg Károly, Török Ignác, Vécsey Károly, Kiss Ernő, Schweidel József, Dessewffy Arisztid, Lázár Vilmos. Tizenhárom név, melyet föl kell sorolnia ezen napon minden magyarnak.

Jaj de bussan süt az őszi nap sugara
Az aradi várnak tömlöc ablakára
Szánja azt a tizen három magyar vitézt
Ki a tömlöc fenekén ott halálra kész

Soha nem fogjuk megtudni, ki lehetett az aradi 13-ak emlékét idéző népdal, az úgynevezett „a vértanúk nótájának” szerzője. A később Lévay József költeményei között is felhasznált szöveg itt idézett változatát, mint azt az Ethnographia 1976-os, 78. évfolyamában olvashatjuk (Sándor István tanulmánya „Az aradi vértanúk nótájáról” az 507—522 oldalon taláható – a szerk.) „a somogy-csurgói Vecsey József 1914. évi gyűjtésében maradt ránk, aki a Somogy megyei Darány községben Nádi József nagygazdának kéziratos dalfüzetében találta”.

Batthyány Lajos kivégzése az Újépület udvarán (Forrás: Wikipédia)

A magyarság egésze számára máig kiheverhetetlen, hideglelős napot idéz fel ez a nóta. Az aradi 13 vértanú brutális, értelmetlen kivégzése terrorisztikus légkörben folyt 1849. október 6-án: „Reggelre az osztrákok készenlétbe helyezték a katonaságot. A tüzérek égő kanóccal álltak az ágyúk mögött a várfalon. Tartottak Arad polgáraitól – Damjanich például különösen népszerű volt a városban –, ezért a kivégzéseket a Maros déli oldalán hajtották végre, a folyón való átkelést pedig megtiltották.”.

(Forrás: Wikipédia)
Knezić Károly, Nagysándor József, Damjanich János, Aulich Lajos, Lahner György, Poeltenberg Ernő, Leiningen-Westerburg Károly, Török Ignác, Vécsey Károly, Kiss Ernő, Schweidel József, Dessewffy Arisztid, Lázár Vilmos.

Elítélték sorba mind a tizenhármat
Szőttek fontak a nyakukba ezer vádat
Elnevezték felség sértő pártütőknek
Hogy a magyar szabadságért harcra keltek

Forrás: hirado.hu, Udvardy Zoltán