17 éves makfalvi székely diák kötetének megjelenését segítették az egri kisgazdák

Szíki Károly, Az egri kisgazdák elnöke évek óta támogatja egy bimbózó tehetség, a költői vénával átitatott makfalvi hátrányos helyzetű diák költővé válását. Igazi nagy siker, hogy Szíki pártfogoltjának, Dénes Csaba Antalnak, megjelent első önálló kötete.Erről szól az alábbi cikk:

Nemrég látott napvilágot a makfalvi Dénes Csaba Antal első önálló verseskötete, az Álomjárók.

Május elején jelent meg a budapesti Colorcom Kiadó gondozásában a 19 éves Dénes Csaba Antal első önálló verseskötete. A makfalvi fiatalember több mint öt éve bontogatja szárnyait, több irodalmi műfajban is kipróbálta magát, de leginkább a versben találta meg a legmegfelelőbb önkifejezési módot. Műveivel számos pályázaton részt vett már, és az elismerések, díjak sem maradtak el. Tavaly fogalmazódott meg az ötlet, hogy ne csak a fiókba kerüljenek, esetleg néhány ismerőséhez eljussanak versei, hanem kötetben is a nagyközönség kezébe jussanak. Novemberben a magyarországi kiadó arra kérte a fiatalembert, közösségi oldalon adjon ízelítőt munkáiból, hogy a követői, kedvelői számából felmérhessék az olvasói érdeklődést. Mivel az eredménnyel elégedettek voltak, a kiadó állta a szavát, és május elején nyomtatásban is megjelent Csaba első költeménycsokra, az Álomjárók. Május 12-én a Székely majális alkalmával Szíki Károly egri színművész, a fiatalember egyik felfedezője és segítője jelentette be a hírt a makfalvi közönségnek, miszerint „született egy költő közöttetek”, aki „dicsőséget hoz a székelyeknek”.

„Magasztos eszmék sodrása”

Kezdetben az volt az ötlet, hogy barátnőjével – aki szintén ír, költ – közösen adjanak ki egy kötetet, ezért négy-négy versüket küldték el a fiatal, pályakezdő írók, költők köteteinek megjelentetésére szakosodott budapesti kiadóhoz – vallotta be érdeklődésünkre Csaba, ám amikor elkezdődtek a tárgyalások, barátnője visszalépett, úgy érezte, az ő versei még nem érték el a kellő szintet. Így a fiatalember költeményeit vette gondozásba a kiadó, és négy hónap után került nyomdába a kötet, amelynek – a szerző szerint – az az egy szépséghibája, hogy végül illusztrációk nélkül jelent meg. A benne olvasható 40 verset érdekes válogatásnak tartja a szerző, hiszen szerelmes és hazafias érzéseket, magyarságtudatot és kirekesztettséget kifejező költeményt egyaránt tartalmaz. Csaba ebből háromra különösen büszke: a torontói világpályázat fődíját elnyert Szellemi örökség, a címadó Álomjárók és egyik tavalyi különdíjasra, az Orkán című alkotásokra.

Fotó: e-nepujsag.ro

„Költeményei a magasztos eszmék sodrása, a »világfájdalom« (Felvértezvén) balladaszerű áramlása (Látogatás), a bimbózó szerelem megélése (Álomjárók) kimagasló tehetségű költőink, klasszikusaink, hagyományaink követését észleltetik” – olvashatjuk Csaba kötetének bevezetőjében. A könyv egyelőre a kiadó webüzletében rendelhető meg, de remélhetőleg már idén Erdélyben is kapható lesz (kezdetben csak a szerzőnél). Egyelőre a szállítási költségek igen sokba kerülnének, ezért elhalasztották az itthoni bemutatkozást – tudtuk meg a szerzőtől.

Tanulni és írni fog

Dénes Csaba Antal ebben a hónapban befejezi középiskolai tanulmányait a szovátai Domokos Kázmér szakközépiskolában, és szeretne a lehető legjobb eredménnyel érettségizni, majd a Sapientia EMTE marosvásárhelyi karán tovább tanulni. Az írást azonban nem hanyagolja el, rendszeresen figyel az irodalomra is, sőt valahányszor ihlető élmény éri, versbe önti érzéseit, gondolatait. Folyamatosan részt vesz pályázatotkon, ebben a hónapban is kettőre nyújt be munkát – egy verset és egy sci-fi írást –, míg a nyáron szeretné befejezni második misztikus-fantasztikus regényét. Az elsőt még hetedik osztályos korában írta, de azóta írói stílusa változott, ezért nemrég, elővéve az első anyagot, eldöntötte, hogy az még a fiókban fog porosodni egy ideig, inkább a jelenlegire figyel oda.

Csaba a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület programjának köszönhetően május 5-én részt vett a II. Budapesti Tehetségnapon, amelynek keretében a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében elszavalhatta két költeményét. Ekkor adták hírül kötete megjelenését is.

(Forrás: e-nepujsag.ro, Gligor Róbert László)