150 millió forintos vidékfejlesztési támogatással épül hűtőház Csornán

Az új hűtőház átadása Csornán. - A kép forrása: kisalfold.hu

A vidékfejlesztési támogatással megvalósult beruházás jó példa arra, hogy termelői összefogással a gazdálkodók sikeresebbek lehetnek, és nagyobb fejlesztéseket álmodhatnak, hozhatnak létre – hangsúlyozta Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési államtitkára Csornán, a Hanság- Fertő-menti TÉSZ hűtőházának átadóünnepségén.

Az elnyert, mintegy 150 millió forint vidékfejlesztési forrásnak köszönhetően a Hanság-Fertő-menti TÉSZ egy 450 tonna kapacitású hűtőházzal gazdagodott, így egész éven át friss áruval láthatja el a vásárlókat, mivel a hűtőházban tárolt áru az értékesítésig megőrzi kiváló minőségét. Emellett pedig a beruházás megvalósulásával a TÉSZ tovább erősítheti piaci pozícióját, növelve a gazdálkodók termelési és értékesítési biztonságát. A fejlesztés a vidéki foglalkoztatáshoz is hozzájárul, mivel új munkahelyek jönnek létre a csornai telephelyen – mondta beszédében az államtitkár.

Kis Miklós felhívta a figyelmet arra is, hogy a csornai beruházás az első olyan nagyobb fejlesztés, ami a sikeres közbeszerzés lefolytatása után, a tervezettnél hamarabb, vidékfejlesztési támogatásból valósult meg. Az összesen több mint 256 millió forintból megépült hűtőház jól példázza a termelői összefogás erejét és a kertészeti ágazat folyamatos innovációra való képességét és igényét.

A kormány mindent megtesz a munkaerő-igényes, kis- és közepes gazdaságok hatékony támogatása érdekében. A kertészeti ágazat fejlesztésére meghirdetett beruházási pályázatok esetében már összesen 70 milliárd forint sorsáról döntöttek, ami mintegy 4500 mezőgazdasági vállalkozás támogatását jelenti. Ezen belül a gomba- és hűtőházak létesítésére, illetve korszerűsítésére eddig 18 milliárd forint fejlesztési forrást biztosított a kormány több mint 180 gazdálkodó számára – fogalmazott Kis Miklós. (AM Sajtóiroda)

Valiczkó Mihály a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés és a Kisgazda Polgári Egyesület országos elnökségének a Tagja, a Polgári Kisgazdák Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezetének az elnöke, Győrasszonyfa polgármestere: az új hűtőház javítja a mezőgazdasági, elsősorban a kertészeti termékek tárolási lehetőségeit, a minőségmegőrzést, és ez által az értékesítési lehetőségeket, valamint új munkahelyeket is teremt. A Polgári kisgazdákat örömmel tölt el minden ilyen fejlesztés. (KPE) – A képen Valiczkó Mihály. – A kép forrása: kpe.hu