Otthonunk fűtéséhez

genezispartner.hu

Egy új tanulmányban azt vizsgálták, hogyan lehet az árpát szénné alakítani, mivel a sörgyárakban felhalmozódó gabonafélék egyébként a hulladéklerakókba kerülnek. Pedig akár otthonunk fűtését is megoldhatnánk belőle.

Az Egyesült Királyságban egy olyan olcsó és környezetbarát technikát hoztak létre kutatók, amely az árpát megújuló energiává képes alakítani. Kutatásaik eredményét a Journal of Chemical Technology and Biotechnology nevű lapban tették közé, ennek alapján azt lehet tudni a vizsgálatokról, hogy a foszforsav és a kálium-hidroxid felhasználásával szénné tudják alakítani a gabonát.

A sörgyárak hatalmas mennyiségű árpát dolgoznak fel a sörök elkészítéséhez, majd a megmaradt gabonát gyakran takarmányként adják el a gazdálkodóknak állati takarmányként. Persze ez csak nagyon kis mennyiség, a legtöbb árpamaradék a hulladéklerakókban végzi. A kutatók becslései szerint csak az EU területén, a sörfőzdék évente 3,4 millió tonna gabonát halmoznak fel. A mostani kutatások viszont arra mutattak rá, hogy egy kilogramm gabonából 100 focipályát beterítő aktív szenet lehetne előállítani.

Dr. Ahmed Osman, a tanulmány vezetője szerint ez az új technika lehetőséget teremt arra, hogy helyben előállítsák a háztartások számára fontos szenet. Úgy véli, szerte a világban nagy a kereslet a szénre, hiszen sokan használják fűtőanyagként a szenet. De kitért arra is, hogy az előállítás során, előbb kiszárítják a gabonát, majd csak ezután kezelik a két vegyi anyaggal. A végtermékkel pedig bárki, bátran fűthet otthonában.

Ha képesek vagyunk arra, hogy azt, ami alapból hulladék lenne, átalakítsuk biológiailag hasznos dologgá, akkor az csak jó lehet a bolygónk és a jövőnk számára. Ez pedig hozzájárulhat az aktuális és globális hulladék- és energiaproblémák megoldásához

– mondja Osman, aki hozzátette, most dolgoznak azon, hogy lehetne forgalomba hozni az új “találmányt”.    (forrás: modernfarmer.com, hellovidek.hu)

Legyen karácsony táján, téli időben, jó meleg otthonunk is, fűtsünk bár a modern technológiával készített árpamaradékkal, vagy hagyományos tüzelőanyagal.

A kisgazdák hagyományos mondása szerint – a környezetvédelmi rovatunk nevében –  kívánok: Bort, Búzát, Békességet! valamint áldott Karácsonyi Ünnepeket minden kedves tagtársunknak, barátunknak és olvasónknak. 

Kékesi Márton