12 pontban a vadonatúj szja-visszatérítésről

eutax.hu
Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése, majd Nagy Márton, a kormányfő gazdasági főtanácsadójának tájékoztatása alapján egyre több részlet kerül a helyére a személyi jövedelemadó visszatérítésének ügyében. Ezeket foglaltuk most össze érthetően.

A 2022-ben esedékes 2021. évi személyi jövedelemadó-visszatérítés legfontosabb részletei szerintünk:

 1. Kizárólag az 5,5%-os 2021. évi GDP-növekedés elérése esetén lép életbe az adóvisszatérítés.
 2. Csak a gyermeket nevelő szülők vehetik igénybe, ha két kereső van a családban, akkor mindketten.
 3. A 2021-es év során befizetett személyi jövedelemadó járhat vissza az érintetteknek.
 4. 1,1 millió családról van szó, ami egyúttal 1,5 millió keresőt jelent.
 5. Várhatóan 2022 januárjában-februárjában fizeti ki ezt a költségvetés, egyszeri pénzügyi támogatás, jövedelemtranszfer formájában. “Egész egyszerűen adjuk vissza” – jelezte Orbán Viktor szerdán, amivel arra utalt, hogy egyszerű lesz a kifizetése. (Érdekes kérdés lesz, hogy jövő január-február során hogyan fogja tudni már kifizetni az állam ezeket az összegeket, amikor a 2021-es GDP-növekedés előzetes értékét – amihez köti a kormány az intézkedés életbe lépését – a KSH február közepén közli. Azt is érdekes lesz látni, hogy a NAV-nál már rendelkezésre állnak-e ebben az időszakban az idei évi adóbevallások, amikor azt eredetileg minden évben május 20-ig kell jóváhagyni.)
 6. Minden, gyereket nevelő és szja-t fizetőnek jár az egyszeri visszatérítés, a dolgozó jövedelmi helyzetétől.
 7. A visszatérítés összegének viszont lesz egy felső határa, ezt az átlagjövedelemnél húzza meg a kormány. Az éves átlagjövedelem szja-tartama 800 ezer forint, ez lehet a legnagyobb összeg, amit egy ember visszakaphat.
 8. Két kereső esetén ez akár maximum egy családban 1,6 millió forintos pluszt is jelenthet.
 9. Értelmezésünk szerint az érintettek a ténylegesen befizetett 2021. évi adójukat kapják vissza (amit csökkent például a családi adókedvezmény). Vagyis ha már valaki például az szja-ból visszakapja a két gyerek után járó havi 40 ezer forintot, akkor ezt már feltehetően nem fogja visszakapni jövőre. Orbán Viktor a csütörtöki Kormányinfón egyértelművé is tette: az érintettek csak azt kapják vissza, amit befizettek az államnak szja formájában. Cikkünk korábbi verziójában tévesen feltételeztük, hogy az elméletben fizetendő éves szja-jukat kapják vissza a dolgozók.
 10. A költségvetésnek ez 550-580 milliárd forintos bevételkiengedést jelent.
 11. 1,5 millió keresővel számolva így fejenként 400 ezer forintban részesülhetnek az szja szerint adózó dolgozók.
 12. A várható magasabb GDP-növekedésből lesz minderre keret 2022-ben, mert minden, az eredetileg tervezettnél 1 százalékponttal magasabb növekedés 250 milliárd forintos mozgásteret nyit a költségvetésben.

Forrás: portfolio.hu