11 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt egy idős, krónikus beteg

Fotó Csudai Sándor, origo.hu

11 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4564 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy idős krónikus beteg, így az elhunytak száma 599 főre emelkedett, 3431-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 534 fő. Az aktív fertőzöttek 35%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 44%-a budapesti. 72 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen.

A járvány továbbra is jelen van és több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség továbbra is érvényben van. Az a cél, hogy a vírust a határon kívül tartsuk és a további szigorításokat, korlátozásokat elkerüljük. Ezért léptek életbe a beutazási korlátozások, amelyek célja, hogy megakadályozzuk a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását. A sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint mindazoknak, akiknél a járványügyi kontaktkutatás során elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk. A beutazási korlátozások bevezetése óta a hatósági házi karanténban lévők száma emelkedett, jelenleg 6858 embernél van érvényben. Az Operatív Törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget. Ha valaki az országba visszatérve mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor azt negatív PCR-teszt esetén teheti meg, amelyet a saját költségén kell elvégeztetnie. Az erről szóló tájékoztatónkat itt olvashatja: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/infografikan-az-orszagba-valo-belepes-es-hatosagi-hazi-karanten-alol-valo-mentesites

Forrás: koronavirus.gov.hu

Megdöbbentő részletek a Sopron környéki koronavírusos buliról

A megjelent zenész a rendezvény után gyanút fogott, így teszteltette magát és igaza is lett. Három megyébe hordták szét a vírust.

Mint az Infostart is beszámolt róla, nagyobb létszámú családi összejövetelt – születésnapi bulit – tartottak a közelmúltban Sopron mellett, az összejövetelen a hetven vendég mintegy fele fertőződött meg koronavírussal, egy szuperterjesztő „segítségével”. A társaság és közvetlen környezete, mintegy 120 fő került hatósági házi karanténba, 36-an biztosan megfertőződtek.

Blikk most újabb részleteket tudott meg a tanulságos esetről, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ugyanis először Hajdú-Bihar megyében (Téglás, Hajdúböszörmény) észlelte a koronavírus-járvány halmozódását, de a kontaktkutatás során kiderült, hogy hová vezetnek a szálak.

A lap úgy tudja, egy kibérelt szálláshelyen volt a parti, sem pincér, sem konyha nem volt ott, és

csak 8 nappal később derült ki, hogy egy fertőzött vendég miatt a buli igazi gócponttá vált.

A két említett megyén kívül Vas megyében is találtak fertőzöttet, egy sárvári zenészről lehet szó, aki otthon egy családtagját is továbbfertőzhette; a tesztet a buli után maga végeztette el, mivel enyhe tünetei voltak.

A születésnapi rendezvényt szervező családból a teszt a felnőtteknél is kimutatta a koronavírust, de ők tünetmentesek.

Forrás: infostart.hu