100 ezer forintos büntetést kockáztat, aki nem teljesíti a nitrát-adatszolgáltatás kötelezettségét

Fotó NAK

A nitrátérzékeny területeken mezőgazdasági tevékenységet folytatóknak, valamint az ország egész területén a területi érzékenységtől függetlenül minden állattartónak, aki a magánszemély háztartási igényeit meghaladó mértékben állatot tart a naptári évre vonatkozóan (január 1.-december 31.) adatszolgáltatást megalapozó folyamatos nyilvántartást kell vezetnie a gazdálkodási naplóban, vagy annak adattartalmával megegyező egyéb nyilvántartásban. Aki elmulasztja a nitrát-adatszolgáltatás teljesítését, bírságot kaphat.

A NAK írta meg, hogy a gazdálkodási naplóban szereplő adatok alapján kell az előző évi, azaz a 2019-es naptári évre vonatkozóan 2020. január 1.-2020. március 31. között adatot szolgáltatni. A gazdálkodási napló vezetése azért is javasolt, mivel a dokumentum megléte és vezetése más támogatási jogcímek, intézkedések (így például a Natura 2000 gyep, termeléshez kötött támogatás, VP AKG/ÖKO támogatás) esetén kötelező, illetve egyéb jogszabályi kötelezettség esetén is alkalmazható (pl. permetezési napló). A gazdálkodó ezáltal mentesül a párhuzamos nyilvántartás vezetése alól.

A gazdálkodási naplóban szereplő adatok alapján kell az előző évi, azaz a 2019. naptári évre vonatkozóan adatot szolgáltatni a fenti tevékenységet végzőknek 2020. január 1. és 2020. március 31. között. Az adatszolgáltatás benyújtásával kapcsolatban a falugazdászok és a szaktanácsadók is segítséget nyújtanak.

Adatszolgáltatás hiányában a talajvédelmi hatóság nitrát-adatszolgáltatási bírságot szabhat ki, melynek mértéke a mulasztás, illetve az előírások megszegésének mértékétől függően 10 000-100 000 forint közötti összeg.

Csak így teljesíthető a nitrát-adatszolgáltatás

Az adatszolgáltatást kizárólag elektronikus úton lehet teljesíteni. A nyomtatvány elektronikus kitöltésének megkezdéséhez telepíteni szükséges a legfrissebb Java és ÁNYK általános nyomtatványkitöltő keretprogramot. Ezek a Nébih honlapjáról is letölthetők, ugyanúgy, mint a nitrát-adatszolgáltatás benyújtásához szükséges aktuális nyomtatvány. Fontos, hogy az érintettek az aktuális nyomtatványt töltsék ki és küldjék be az ügyfélkapun, mert ennek hiányában a dokumentumuk nem érkezik meg a Nébih-hez. A beküldést követően 3 üzenetet érkezik az ügyfélkapus tárhelyre, melyből kettőt az ügyfélkapu küld, a harmadik dokumentum feladója a Nébih.

Az adatszolgáltatás minden fent említett gazdálkodónak teljesítenie kell még abban az esetben is, ha a trágyázásra vonatkozó sorok nulla értékkel szerepelnek, azaz szükséges a „0” adatszolgáltatás is.

Az adatlap benyújtásához szükséges az ügyfél MVH ügyfélnyilvántartási száma, adóazonosító jele, vagy adószáma, KSH azonosítója, és amennyiben állattartó teleppel rendelkezik a gazdálkodó, úgy a KÜJ (környezetvédelmi ügyfél jel) és a KTJ (környezetvédelmi területi jel) azonosítók. Amennyiben az ügyfél átad vagy átvesz szervestrágyát, úgy tudni kell az átadó, vagy átvevő ügyfél MVH ügyfélnyilvántartási számát is. A területek nitrátérzékenységéről a www.mepar.hu oldalon a terület blokkjának tulajdonságai alapján lehet tájékozódni.

Forrás: magro.hu