ajánlott oldalak
fórum
-több
 

A 31. Mesterségek Ünnepe

Létrehozva: 2017. június 8., 14:10 | Utoljára frissítve: 2017. augusztus 18., 10:28
nyomtat küld

A rendezvény középpontjában idén a magyar népi díszítőművészet egyik leggazdagabb területe, a hímzés áll. Az eseményre meghívták több mint tíz ország mestereit, a díszvendég Mongólia.

"Az alkotás pillanatai azok, amelyek jókedvet, vitalitást, felhajtóerőt jelentenek a mindennapokban" - mondta V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a rendezvény csütörtöki megnyitóján. Mint fogalmazott, a kézművesség ezer arca az anyag megmunkálásának, életre keltésének hagyományait tárja elénk, ezeken keresztül közelebb kerülhetünk nemzeti és kulturális identitásunkhoz, önismeretünkhöz, öndefiníciónkhoz. Hozzátette: hála a külföldről - például Mongóliából, Jakutföldről, Szahalin-szigetekről, Kínából, Kazahsztánból - érkező mestereknek megleshetjük, mi az, ami eltér a különféle népművészeti kultúrákban és mi az, ami összeköti ezeket a hagyományokat. "31. alkalommal csendül fel a budai Várban a népzene, jelzi kezdetét a Mesterségek ünnepének, amely a magyar élő népi kultúra legnagyobb seregszemléje" - fogalmazott a megnyitón Pál Miklósné, az eseményt rendező Népművészeti Egyesületek Szövetségének elnöke.

A Mesterségek Ünnepe arra vállalkozik, hogy megerősítsen bennünket abban, hogy van a Kárpát-medencében élőknek - magyaroknak és nemzetiségieknek - népművészeti örökségük, arra, hogy ezt az örökséget felelősséggel ápoljuk és képesek leszünk a jövő nemzedékének hozományként átadni - mondta.Kiemelte: évek óta hagyomány, hogy a fesztiválnak egy ország a díszvendége, az idén Mongóliára, a mongol kézművességére és zenére esett a választás. Batbayar Zeneemyadar, Mongólia magyarországi nagykövete arról beszélt, hogy a két ország között nagy a távolság, mégis úgy gondolnak Magyarországra, mint harmadik szomszédjukra, közeli rokonukra és mindig szívesen jönnek ide. Az országok együttműködésének egyik útja a művészet, a kultúra, a hagyomány. Kiemelte: mongol művészek különleges hímzést készítettek a rendezvényre. A rendezvényen mongol kovácsok, ötvösök, ezüst- és aranyművesek mutatkoznak be, a résztvevők között vannak íjkészítő mesterek és textilművészek. Bemutatják a hagyományos mongol viseletet és a speciális fonási technikát is.

A program területén felállított hímzőműhelyekben a mesterek tájegységenként mutatják be a népi és úri hímzésben használt alapanyagokat, motívumkincseket és öltéstechnikákat.
Az eseményre jakutföldi, Szahalin-szigeteki, üzbég, kínai, tádzsik, kirgiz, türkmén, kazahsztáni és algériai mesterek is érkeznek. A rendezvényen többek között nemzetközi kovácstalálkozót is tartanak, valamint a reformáció 500. évfordulójáról is megemlékeznek. (Forrás: MTI, FM)

A kistelepüléseken élő emberek fontos kitörési lehetősége a polgári jólét felé a színvonalas helyi kézműves termékek előállítása és értékesítése. A Polgári Kisgazdák örömmel üdvözlik, és egyben segítik azokat a kormányzati törekvéseket, amelyek a kistelepülési helyi kézművesség fejlesztését és elismertetését szolgálják. E tekintetben fontosnak tartják a nemzetközi kapcsolatok kiépítését is, valamint a térhódítást a külkereskedelemben. (KPE)

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem