ajánlott oldalak
fórum
-több
 

Takarítási Világnap és a VII. \"Te Szedd!\"akció

Létrehozva: 2017. június 8., 14:07 | Utoljára frissítve: 2017. augusztus 17., 13:13
nyomtat küld

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős államtitkár: ebben az esztendőben szeptember 15-től 17-ig tart a Földművelésügyi Minisztérium TeSzedd! – Tiszta Magyarországért akciója.

V. Németh Zsolt elmondta, hogy idén először a Takarítási Világnaphoz csatlakozva rendezik meg a TeSzedd!-kampányt, amelyet világszerte szeptember harmadik szombatján tartanak meg. Magyarországon 2011 óta minden évben megszervezik az önkéntesek közös szemétszedési akciót. A TeSzedd!-kampány ma Magyarország legnagyobb önkéntes mozgalma. Az akció célja elsősorban az, hogy megtisztítsuk az országot az illegálisan lerakott, és felelőtlenül eldobált szeméttől. Létfontosságú, hogy erősítsük az emberekben a környezetük iránti felelősséget. A környezettudatos gondolkodásmód természetes elvárás. A „Te Szedd!”akcióhoz évről évre növekvő létszámban csatlakoznak az emberek. 2016-ban 2240 helyszínen mintegy 190 000 fő 2857 tonna szemetet gyűjtött össze. Ez a mennyiség több mint a Budapest lakossága által másfél nap alatt megtermelt teljes szemétmennyiség. Az elmúlt évek TeSzedd! mozgalmának közösségépítő szervezőereje hagyományt teremtett. Búsi Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium zöldipari támogatásokért felelős helyettes államtitkára felhívta a figyelmet, hogy a TeSzedd!kampányra regisztrálni 2017. augusztus 16-ától szeptember 5-ig lehet a www.teszedd.hu oldalon. Itt regisztrálhatnak azok is, akik helyi koordinátorként találkozási pontot szerveznének, és ezzel együtt minimálisan 10 főből álló csoportot regisztrálnának. Augusztus 22-től ingyenes telefonos ügyfélszolgálat indul, amely augusztus 22-től szeptember 14-ig, 7-től 19 óráig, az akciónapokon, azaz szeptember 15-17-én pedig 20 óráig várja az érdeklődők telefonhívásait. Az ügyfélszolgálat telefonszáma elérhető a TeSzedd! honlapján. Nagyon lényeges, hogy az akciót közterületen végezzük. Az ember egészségét károsító veszélyes hulladékot nem szabad a laikus önkénteseknek összeszedni. Minden szemétszedés előtt munkavédelmi oktatást tartanak. A kampány keretében a Magyar Természetjárók Szövetségének önkéntesei évek óta több száz találkozási pontról elindulva tisztítják meg az Országos Kék Túra útvonalát. A Magyar Posta Zrt. ingyenesen szállítja ki a szemétgyűjtéshez szükséges eszközöket – gumikesztyűket, zsákokat, gyorskötözőket – az egyes találkozási pontok helyi koordinátoraihoz. A Földművelésügyi Minisztérium az önkéntesek által gondoskodik az akció keretében összegyűjtött szemét elszállításáról. (Forrás: FM Sajtóiroda)

A Polgári Kisgazdák egy olyan világot szeretnének megteremteni, ahol a szemetet nem kell összeszedni, mert a polgárokban lesz annyi önfegyelem, hogy a hulladékot önként és a lelkiismeretüktől vezérelve nem is dobálják szanaszét, hanem azt szelektíven gyűjtik. Nagyon fontos azt is mindenkinek tudni, hogy a körforgásos gazdaság alapja a szelektív hulladékgyűjtés. A szelektív hulladékgyűjtés ugyanis megteremti az alapját a hulladékok újrahasznosításának. A természetben nagyon sok olyan anyag található, amely nem termelődik újra. Ezek iparai alapanyagként történő folyamatos pótlása csak a hulladékok újrahasznosítása révén lesz lehetséges a jövőben. (KPE)

Fotó: opsz.hu

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem