ajánlott oldalak
fórum
-több
 

Az EP szakbizottsága megszavazta a Dublini-szabályozás reformtervezetét

Létrehozva: 2017. június 8., 13:18 | Utoljára frissítve: 2017. október 20., 11:44
nyomtat küld

Befogadó állomás (forrás: hvg.hu)

Az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) csütörtökön megszavazta a közös uniós menekültügyi rendszert szabályozó dublini szabályozás reformtervezetét.

 

 

Az EP sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a szakbizottság képviselői 43 szavazattal, 16 ellenében fogadták el az uniós menekültügyi rendszer alapjait jelentő új szabályokat. A tervezet a menekültügyi kérelmek gyorsabb elbírálására, a felelősség tagállamok közötti kiegyensúlyozottabb megosztására irányul szolidaritási alapon. A tervezet a szakbizottság döntését követően az EP plenáris ülése elé kerül, és a miniszterek tanácsának is el kell fogadnia. Az elfogadott szöveg szerint minden tagállamnak ki kell vennie a részét a menedékkérők befogadásából. A jövőben nem az a tagállam lenne automatikusan a felelős a kérelem elbírálásáért, ahol a menedékkérő az Európai Unió (EU) területére lép. A felelősség megállapításakor a menedékkérő és egy adott tagállam közötti kapcsolatok számítanának, úgy, mint a létező családi kapcsolatok, korábbi tanulmányok vagy korábbi érvényes tartózkodási engedély az EU területén. Amennyiben nincsenek ilyen kapcsolatok, akkor a tagállamot egy fix elosztási kulcs segítségével jelölik ki, miután megtörtént a menedékkérő regisztrálása, a biztonsági ellenőrzés és a kérelem jogosultságának gyors kivizsgálása. Ennek célja az, hogy azoknak a tagállamoknak, ahová a menekülők megérkeznek, ne kelljen Európa nemzetközi kötelezettségeiből aránytalanul nagy részt vállalniuk. A szöveg kitér arra is, hogy azok a tagállamok, amelyek nem vesznek át menedékkérőket, vagy nem teljes körűen tartják be a szabályokat, csak korlátozottan férjenek hozzá az uniós forrásokhoz. (Forrás: MTI/EP sajtószolgálat).

 

A Polgári Kisgazdák véleménye az, hogy a jogos menedékkérelmeknek a jövőben is helyt kell adni. Ugyanakkor korlátozás nélkül, a gazdasági okokból történő bevándorlásnak gátat kell szabni. A kvótarendszer teljes mértékben megbukott, azon javítani sem lehet. Magyarország eddig is és a jövőben is teljesíteni fogja a nemzetközi kötelezettségeiből fakadó menekültügyi feladatait, de ezzel együtt az országhatárait, - gyűlölet nélkül ugyan -, határozottan meg fogja védeni. A fő irányt a jövőben is az a magyar szemlélet kell, hogy meghatározza, ami szerint a kibocsátó országokban kellene élhető viszonyokat teremteni. Az Európai Uniónak ebben lenne célravezető a kibocsátó országokkal együttműködnie. Már vannak erre jó példák, mint például az egyiptomi - magyar kapcsolatok. (KPE). 

Menekülttábor (Forrás: vagy.hu)