ajánlott oldalak
fórum
-több
 

Bővíthető-e a magyar termőföld

Létrehozva: 2017. június 8., 13:09 | Utoljára frissítve: 2017. augusztus 18., 10:21
nyomtat küld

Fotó: pixelfoto.hu

Ősi módszerrel javíthatjuk fel a talajt a jövőben. Hogyan lehet egy kifosztott, gyenge talajból kiváló mezőgazdasági terület?

A növénytermesztésre alkalmas területek mérete az utóbbi évtizedekben napról-napra csökken, eközben a Föld népességének lélekszáma emelkedik. A mezőgazdaság előtt áll a feladat, hogy mindenki számára megtermelje a szükséges élelmiszert. Afrika az egyik legnagyobb veszélyben lévő terület, ugyanis ott a lakosság kétharmada 25 év alatti, családalapítás közepén, vagy az előtt álló ember. Ez azt jelenti, hogy ott a következő években hatalmas népességszám-növekedés várható és jelentősen megugrik az éhes emberek lélekszáma. De mivel fognak táplálkozni, ha nincs elegendő termőföld? A választ több egyetem tudósaiból álló csapat találta meg, amikor egy 700 éves, afrikai módszert tanulmányoztak. E szerint faszénnel és konyhai hulladékkal lehet dúsítani a tápanyagszegény talajokat. Erre úgy jöttek rá a kutatók, hogy Észak-nyugat Libériában 150, Ghánában pedig 27 helyszínen vettek talajmintát, majd elemezték azokat. A vizsgálatok eredményei kimutatták, hogy a kiemelkedően termékeny talajokban 200-300 százalékkal több a kémiailag szerves kötésben lévő szén, mint a kevésbé jó minőségű talajokban. Ugyanezt a jelenséget Dél-Amerikában is felfedezték, ahol hasonló módszerrel hozott létre kiváló talajokat Amazónia bennszülött lakossága. A szénnel történő talajdúsítási módszer ugyan nem tisztázott, de a kutatók szerint egy próbát megér a rossz minőségű talajok szénnel történő javítása. (Forrás: magro.hu)

A szakértő úgy látja, hogy Afrikában és Dél-Amerikában is „sikerült felfedezni a hidegvizet”, ugyanis köztudott tény, hogy a talajlakó mikroorganizmusok megnövekedett létszáma kedvezően befolyásolja a talajéletet és ezen belül a humusz-képződést. A szén pedig minden élőszervezet alapvető építőköve.

A Polgári Kisgazdák mindig felfigyelnek a termőfölddel és az édesvíz-készletekkel kapcsolatos sajtóhírekre, mert valódi igény van a termőföldek termőképességének a javításra. Ezt a tevékenységet Tessedik Sámuel óta Magyarországon talajjavításnak hívják. A több mint kétszáz évre, 1781-ig visszanyúló talajjavítást nálunk is a népesség gyors növekedése indította el.
A gyenge termőképességű talajok jobb földekkel való keverését az ókori görögök alkalmazták először. Németország északi részén a 18-ik században javították így a rossz termőképességű talajokat. Belga területen a jobb altalajt bányászták ki és terítették el a felszínen. Az angliai Norfolkban a márgával való terítésnek és a vetésforgóban alkalmazott vörösherének köszönhető a gazdálkodási színvonal emelkedése. Eközben a pingvinek trágyájával, a guanóval megrakott teherszállító vitorlás hajók érkeztek Európába azért, hogy a termőföldekre elegendő mész és nitrogén jusson. Tessedik a külföldi tapasztalatai alapján 1781-ben a terméketlen szikesek javítására állított be kísérleteket Szarvason. A legeredményesebb, az altalajból kitermelt márgával végzett terítés volt.

A Földművelésügyi Minisztérium
1928-ban indította meg a szikjavítást, majd a talajjavítást kiterjesztette a savanyú talajokra is. A kivitelezés a kézi és a fogatos munka után gépesítve lett. Az önjáró szkréperekkel végzett kitermelés és terítés vált napi gyakorlattá. Az altalajterítéssel végzett talajjavítás legalább 50 évre megjavította a talaj termőképességét. A szikes talajok jellegük szerint eltérőek. A mésztelen savanyú kémhatású szikesek megjavítása mész-tartalmú anyagokkal eredményesen végezhető. A gyengén lúgos szikesek esetében a mész már nem oldódik kielégítően, így a talaj lúgos kémhatását kell tompítani. Ezt gipsszel, vagy lignitporral végzik, és ez egészül ki a laboratóriumi vizsgálatok alapján kiszámított mészmennyiséggel. Szabó Marcell ombusman-helyettes a Magyar Talajtani Társaság vándorgyűlésén mondta: az utóbbi 60 évben 700 ezer hektár földterületet vontak ki a mezőgazdasági termelésből. Az ombusman-helyettes szerint ezt a folyamatot meg kell állítani. A jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes úgy látja, a szemléletváltáshoz a legnagyobb támaszt a tudományos műhelyek nyújthatják. (KPE)

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem