ajánlott oldalak
fórum
-több
 

Elsőként adták át idén - Az Év Tanyája - díjat

Létrehozva: 2017. június 7., 12:27 | Utoljára frissítve: 2017. december 15., 11:55
nyomtat küld

Nagy István, az agrártárca parlamenti államtitkára az Év Tanyája-2017 elnevezésű díjátadó ünnepségen: fontos, hogy a magyar vidékre jellemző létforma, a tanyasi élet fennmaradjon, és élő hagyománnyá váljon.

Az Év Tanyája díjjal azokat az egyéni tanyagazdaságokat ismerik el, amelyek jó mintául szolgálhatnak más tanyák számára - hangsúlyozta az államtitkár. A kezdeményezés célja egybegyűjteni és bemutatni Magyarország legjobb tanyáit, azok mintaértékű fejlesztéseit, illetve gazdálkodási szemléletét, gyakorlatát. A magyar tanya népszerűsítésének további célja, hogy ezt a sajátos, magyar, ősi, szabad gazdálkodási életformát minél többen megismerjék és a lakhely választásakor minden korosztály, de legfőképp a fiatalok is számításba vegyék-emelte ki Nagy István. A tanya, a tanyavilág olyan érték, amelynek megőrzéséért fenntartásáért mindent meg kell tennünk – mondta Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár szakmai záróbeszédében. A tavalyi év folyamán méltán emelkedett a Hungarikum Bizottság döntése alapján a hungarikumok közé a tanya, mint speciális gazdasági és létforma, így még nagyobb figyelem és törődés irányulhat az ott élőkre - mondta a helyettes államtitkár. Beszédében kiemelte, hogy a Földművelésügyi Minisztérium koordinálásával elkészül az eddigi legnagyobb tanyafelmérés és kutatás, melynek során hasznos, a jövő tervezését nézve fontos információkhoz juthatunk. A kutatás során kiderült, hogy Magyarországon közel százezer tanyán élnek életvitelszerűen és megközelítőleg kétszázezren választották ezt a létformát. Idén hetedik alkalommal került meghirdetésre a nagyon népszerű, nemzeti forrásból finanszírozott Tanyafejlesztési Program. Az évek során majd kétezer pályázatot tudtunk támogatni összesen 8,3 milliárd forint összeg értékben, mely egyrészt a tanyasi életformához tartozó infrastrukturális fejlesztésekhez, szolgáltatásokhoz, másrészt a tanyán élők mezőgazdasági és lakhatási célú fejlesztéséhez kapcsolódik – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Az Év Tanyája” díjat elsőként idén adták át. Az Év Tanyája pályázat Bíráló Bizottsága 2017-ben megosztva két első helyezettet díjazott Fodor András tanyagazda Az Év Tanyagazdasága 2017. díjat, Szász István tanyagazda Az Év Hagyományőrző Tanyája 2017. díjat vehette át, Az Év Tanyája 2017 Közönségdíjban Bartolák Mária részesült. (Forrás: FM Sajtóiroda)

A Polgári Kisgazdák nagyon fontosnak gondolják a tanyasi létformát. A tanyák teszik lehetővé azt, hogy az ember közvetlen közelről jelen legyen abban a közegben, ahol az emberi lét alapja az élelmiszergazdaság és a környezetgazdaság jelene és jövője eldől. A tanyasi létforma nem jelent a városi létnél alacsonyabb színvonalú életet az ott lakók számára, ellenkezőleg, a megfelelő eszköz, épület és gépállomány megléte esetén több kategóriával magasabb életminőség érhető el a tanyákon, mint a panelházak tizedik emeletén. (KPE)

Fotó: agraragazat.hu

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem