ajánlott oldalak
fórum
-több
 

Újabb természetvédelmi fejlesztések a Mura-vidéken

Létrehozva: 2017. május 31., 15:36 | Utoljára frissítve: 2017. augusztus 1., 09:22
nyomtat küld

A kormány több mint 60 milliárd forintot fordít közvetlen természetvédelmi célú fejlesztésekre 2014 és 2020 között.

Dr. Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára Letenyén, a Duna Transznacionális Együttműködési Program keretében megvalósuló „EU Inter-reg coop MDD" projekt nyitórendezvényén, egyben a Mura - Dráva - Duna Bioszféra Rezervátum megalakulásának ötödik évfordulója alkalmából elmondta: a mintegy 2,15 millió euró összköltségű projekten öt ország: Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Magyarország szakemberei dolgoznak. Elhangzott, hogy a Mura-folyó térségében egy hónappal ezelőtt 470 millió forint nagyságrendű természetvédelmi beruházás kezdődött el a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében, amelynek az a célkitűzése, hogy a számos eredeti élőhely és az őshonos állattartás a táj értékének megtartása mellett az utókor számára fennmaradjon.
Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára kiemelte: a bioszféra rezervátum jubileumi rendezvénye felhívja a figyelmet a Mura-vidék értékeire. Letenye térsége a belföldi idegenforgalom előtt évtizedeken keresztül zárt területnek számított, ahova határsáv-belépési engedély nélkül nehéz volt bejutni. napjainkban ez az érintetlen természeti környezet "felfedezésre, váró kincseket rejt" mindazok számára, akik aktív pihenésre vágynak, szeretnek kirándulni, kerékpározni, esetleg vízitúrázni a Murán.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a hazai és nemzetközi programok segítségével a természeti értékek megőrzésére és bemutatására törekszik. Cselekszik a hagyományos extenzív tájhasználat során kialakult mozaikos erdő, gyep, holtág, ártéri élőhelyek természetes és jó állapotának a megőrzése érdekében. Az Igazgatóság első rangú feladata a bioszféra rezervátumhoz tartozó védett területek, a Natura 2000 területek és élőhelyek kedvező természeti állapotának megóvása, illetve javítása, valamint a védett és közösségi jelentőségű fajok megismertetése. A mostani beruházások során a Mura, a Dráva és a Duna mentén szabadtéri oktatóközpontok létesülnek, amelyek a természettudományi oktatás színterei és kirándulási célpontok lesznek az idelátogatók számára. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park költségvetése az „EU Inter-reg coop MDD" keretében 210,3 ezer euró. (Forrás: MTI/FM).
A Polgári Kisgazdák örömmel látják a hazai természeti értékek és a biológiai sokféleség megőrzése érdekében kifejtett erőfeszítéseket. (KPE)

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem