ajánlott oldalak
fórum
-több
 

Határtalanul Szlovéniában

Létrehozva: 2017. május 31., 15:30 | Utoljára frissítve: 2017. október 18., 14:08
nyomtat küld

A Zalakomári Általános Iskola 7. osztályos diákjai és kísérő nevelőik 4 napos Szlovéniai kiránduláson volt a Határtalanul program keretében.

Utunk a Reformáció 500 és az Osztrák - Magyar Monarchia 140. évfordulója alkalmából történt. 
A Muravidék Szlovéniai magyar lakta területe, fogyó magyar lakossággal.
Feltűnő a rend, a tisztaság, a vidék élni akar motívum, a mi nálunk Magyarországon is követhető lenne. A Vend-dombvidék az Őrség szerves folytatása, a nehéz domborzati viszonyok, a gyengébb talajtípusok ellenére aktív mezőgazdasági tevékenységet láttunk.

Pozitív példát kaptunk a Pártosfalvai magyar nyelvű iskolában az ökológiai nevelésről. Tanulóik megismerkedhetnek a gyógy,- és fűszernővény termesztéssel, a méhészettel.
A Hármashatár-kő látványa kicsit szomorú nekünk, hisz 1920. 06. 04 Trianoni - diktátum hatásai ismertek, ugyanakkor irányadó is, a békés együttélés szimbolizálja.
A muraszombati evangélikus templom igazi meglepetéssel szolgált. Az Andrejek lelkész házaspár (Judit és Mitja) magyar nyelvű tájékoztatója a reformáció történetéről, művészeti hatásáról csodálatos volt, igazi példája a magyar-szlovén kapcsolatoknak.

A maribori és celjei épületek nagyon hasonlítanak Budapest történelmi emlékeire. A dualizmus korának máig tündöklő ékkövei. Külön szólnom kell Hancsik József falusi vendéglátásáról. Szőlőbirtokán berendezett étterme mindig foglalt. Tevékenysége a Kárpát-medencei magyar-magyar kapcsolatok mintája is lehetne. Jelszava: "Itt enni, inni kell" azt a mérhetetlen magyarság tudatot és hagyomány tiszteletet árasztja, mely próbálja az elszakított nemzetrészek összetartozását erősíteni.
 
(Szakáll Tibor intézményvezető Zalakomár, kpe.hu)

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem