ajánlott oldalak
fórum
-több
 

A kukorica itthon és a nagyvilágban

Létrehozva: 2017. május 19., 15:45
nyomtat küld

A Hungrana Kft. Európa legnagyobb kukoricafeldolgozója kizárólag magyar termelésű, kiváló minőségű, GMO-mentes kukoricát dolgoz fel. Fókuszban a fejlődés és a megújulás a II. Hungrana Gazda Konferencián.
A vállalat több mint 1,1 millió tonna mezőgazdasági alapanyagot dolgoz fel évente, termékeik egy részét takarmány formájában hasznosítják. A jelentős százalékban a hazai piacon értékesített takarmány révén a Hungrana hozzájárul Magyarország fehérjedeficitjének megoldásához. A magyar gazdasági haszonállat-tartásnak mintegy 600 ezer tonna fehérjeforrásra van szüksége évente. Ennek egy jelentős részét Argentínából és Brazíliából fedezzük import szójával, de ennek az eredete nem mindig ellenőrizhető pontosan. A Magyarországon megtermelt és a Hungrana által feldolgozott magas fehérjetartalmú kukoricának köszönhetően garantált a teljes GMO-mentesség. Az élelmiszeripari és mezőgazdasági termékpályák mellett a vállalat jelentős mennyiségben termel bioetanolt, így évi 140 millió liter alkoholból állítanak elő üzemanyagot, amit a későbbiekben a benzinhez kevernek. 2020-ig növekvő arányban csökkenteni kell az üzemanyagok üvegházhatású gázkibocsájtását.
Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója a konferencián elmondta: összességében ma a hazai mezőgazdaság produktuma 2500-2600 milliárd forint körüli értéket képvisel, nagyjából erre képes a magyar agrárium jelenlegi fejlettségi szintje. Ebbe az összegbe beletartozik hozzávetőlegesen 400-450 milliárd forint, amit közvetlen, direkt kifizetésként kap a magyar mezőgazdaság. A támogatások nagyobb részarányt képviselnek, mint a jövedelmezés. Támogatások nélkül a mezőgazdaságunk a jelenlegi állapotában, szerkezetében nem versenyképes. Az egy főre jutó földterület Magyarországon nagyobb, mint az európai átlag, de a kibocsájtásunk az EU- összes termelésének csak a  kettő százaléka. Az Európai Unió termelékenysége és jövedelmezősége alapján a mezőgazdaságunknak 3,5-4 százalék körüli arányt kellene produkálnia. Az ipari és energetikai felhasználás nagyobb hozzáadott értékének megvan a létjogosultságai a kukoricahasznosításban is. - A kukorica éves termés-stabilitásának erősítése hozzá járul ahhoz, hogy stabilabb feldolgozóipari hátteret alapozzunk a kukoricára. Ehhez a lehetőségek nem korlátlanul, de még adottak. Az áprilisi lehűlés és viharos időjárás jelentősen hátráltatta a kukorica vetését az USA-ban, a termény legközelebbi lejáratra szóló jegyzése 140-145 dollár/tonna között hullámzott a chicagói árutőzsdén 2017. április utolsó és május első hetében. A búza mellett kukoricából is soha nem látott tartalék maradhat a 2016/2017. gazdasági év végére világszinten 223 millió tonna. Ez a termésbőség akadályozza az árak emelését. Az új termésnek árcsökkentő hatása lesz. A párizsi árutőzsdén inverz piac alakult ki, az ótermésű kukorica ára magasabb az újtermésűnél, ami az európai készletek szűkülését jelzi. A kukorica júniusi jegyzése Párizsban 174 euró/tonna, az augusztusi 178 euró/tonna körül mozgott május első napjaiban.
Az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint a magyar kukorica-vetésterület 1, 2 millió hektár. Ezzel Magyarország, Franciaország és Olaszország után Európa harmadik legnagyobb kukoricatermelője, Romániával szoros versenyben a harmadik helyért. A kukoricahozamok a nyugat-európai országoknál 5 éves átlagban 8 t/ha felett alakultak, míg a kelet- és közép-európai tagországok átlaghozamai 6 t/ha körüliek.A kukorica költség- és jövedelmi helyzetét az időjárás és a termőhelyi adottságok mellett az adott üzemben tapasztalható agrotechnikai színvonal határozza meg, amely visszatükröződik a hozameredményekben is. (Forrás: agrotrend.hu/Erdei Gabriella).

Gazdasági haszonnövényeink nemesítését 1864-től számítjuk, amikor Mokry Sámuel (1832-1920) Békés megyei birtokán elkezdte a búza nemesítését. A növénynemesítésnek, mint tantárgynak az oktatását Cserháti Sándor kezdte el 1890-től a Magyaróvári Mezőgazdasági Akadémián. 1947-48-ban Magyaróváron Villax Ödön vezetésével indította el a Felsőbb Növénynemesítői Tanfolyamot. Az állami tulajdonú, központi költségvetésből gazdálkodó telepeken, intézményi hálózatban indult meg a kiváló magyar kukoricafajták nemesítése. A nemesítés felértékelődött, tudományos rangra került. A Martonvásári kutatóintézet napjainkban is kimagasló teljesítményt nyújt. A Magyarországon meglévő szakmai háttér mellett nem engedhető meg, hogy tartósan fennmaradjon a bizonytalan eredetű szójaszállítmányok behozatala. A Polgári Kisgazdák üdvözlik azokat a törekvéseket, amelyek a hazai takarmányfehérje-szükségletet hazai alapanyagokból igyekeznek előteremteni. (KPE).
,
 

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem