ajánlott oldalak
fórum
-több
 

Elhunyt Pintér István - korábbi kisgazda országgyűlési képviselő

Létrehozva: 2017. május 19., 13:45
nyomtat küld

 

Megbecsüljük és tiszteljük kisgazda elődeinket, ezért is emlékezünk meg Pintér István volt kisgazda országgyűlési képviselőről.
 
Pintér István Csongrádon született 1930. május 5-én. Már fiatal korában szülei mellett komoly gazdálkodást folytatott. Erdőmérnöki diplomát szerzett.
Mint jól gazdálkodó ember a Csongrád Nagyréti Tisza Termelőszövetkezet elnöke lett az 1980-as évek végén. Sokat tett a helyi tömegsport érdekében és támogatta a csongrádi labdarúgást, gyakran járult hozzá csongrádi futballisták utazási költségeihez, segítve nekik a szükséges autóbusz-bérlést. Meghatározó rész vállalt a helyi vadásztársaság megszervezésében és működésének fenntartásában. Sokat tett a térség zöldség- és gyümölcstermelőinek értékesítési lehetőségeiért. Mindig szívén viselte a földművesek életét. 1989. év elejétől Pintér István a Független Kisgazdapárt szervezésén dolgozott Csongrádon és környékén. Szinte a megye minden településén megalakultak a kisgazda szervezetek, melyek szervezésében kiemelt szerepet vállalt, majd megyei elnök is lett. Felmérést indított útjára a helyi lakosság körében: „Akarja-e Ön a termőföldet visszaigényelni?” - kérdéssel. Ez a kezdeményezése országos akcióvá vált. Végig kitartott a parasztság mellett, és élharcosa volt annak, hogy a magyar emberek kezében maradjon a magyar termőföld.

Az Országgyűlés tagjává 1990-ben vált a Csongrád megyei területi listáról. Az Országgyűlés Költségvetési, Adó és Pénzügyi Bizottsága tagja volt 1990. szeptember 10-től 1994. június 27-ig. Az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának az alelnöke volt 1990. január elsejétől 1994. június 27-ig. Még a részleges kárpótlásról szóló legelső törvény hatályba lépése előtt a csongrádi Nagyrétben ideiglenes földosztást szervezett társaival együtt. Kiosztották ideiglenes használatba a jogos tulajdonosoknak az állampárt által kisajátított földeket Csongrádon, a Rázsonyi dűlőben. Sokan emlékeznek még talán a nemzeti színű szalagokkal átkötött kitűző karókra az egykori televízió-híradókból, és a plakátokra, amelynek a szövege ez volt: „Jusson eszedbe, hogy „Jussod a föld”. Jó munkakapcsolatokat ápolt az akkori kisgazda kormánytagokkal. Igyekezett listás képviselőként is a helyi lakosság gondjait képviselni. Két fogadott gyermeke volt, de a két unoka nevelése is rá hárult. Az Országgyűlésből kikerülve családi gazdálkodást folytatott. Fiú unokáját, aki segített neki a gazdálkodásban, tragikus körülmények között veszítette el. Még idős korában is gondosan vezette tanyasi gazdaságát.
Pintér István a 87. születésnapja előtt egy héttel, 2017. április 28-án hunyt el a Szegedi Orvostudományi Egyetem klinikáján.
 

A Polgári Kisgazdák, valamint az összes kisgazda és gazdálkodó ember kegyelettel őrzi Pintér István kisgazdatársuk emlékét. Nyugodjék békében!

Vincze László
volt országgyűlési képviselő

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem