ajánlott oldalak
fórum
-több
 

Bővülő agrárkapcsolatok Magyarország és Törökország között

Létrehozva: 2017. május 18., 13:44
nyomtat küld

Fotó: FM

Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium miniszterhelyettese agrár-külkereskedelemről, élelmiszer-gazdasági termékkivitelről és a szarvasmarha ágazati együttműködésről tárgyalt Mehmed Danis török vezető agrárpolitikussal, miniszterhelyettessel.  
 
Nagy István a Fekete-tengeri Együttműködési Tanács ülésén vett részt Isztambulban. A térség Mezőgazdasági Miniszterek Tanácskozására május 15-17. között került sor a Boszporusz két partján elterülő török nagyvárosban. A török élelmezési, mezőgazdasági és állattenyésztési miniszterhelyettessel folytatott kétoldalú egyeztetésen Nagy István üdvözölte, hogy a két ország állategészségügyi hatóságai közötti, folyamatos és intenzív kapcsolattartás eredményeként azt, hogy újra folyamatos az élő szarvasmarha-export. A magyar miniszterhelyettes jelezte, hogy a Földművelésügyi Minisztérium kész információnyújtással és  szakmai partnerek bevonásával történő koordinációval közreműködni élelmiszergazdasági profilú vegyesvállalatok létrejöttében, emellett ösztönzi mind a Törökországba irányuló élőállat-kivitelt, mind a magyar vállalatok által, Törökországban történő élőállat-tenyésztést. - Nagy István aláhúzta, érdemes erőfeszítéseket tenni a gabonaexport növelése érdekében, ugyanis a Törökország által a legnagyobb mennyiségben importált agrár-élelmiszeripari termékcsoportról van szó. Magyarország a belső felhasználáson felül komoly mennyiségű export árualapot termel minden évben. - A miniszterhelyettes felhívta a figyelmet, arra hogy Magyarország együttműködési potenciált lát lúdtenyésztésre, az élelmiszer-feldolgozásra, a feldolgozott tejtermékekre, valamint a vetőmagok termelésére vonatkozóan. (Forrás: FM Sajtóiroda).

Fotó: fidesz.hu

A XIX-XX. század fordulóján rendkívül pozitívan hatott Törökország gesztusa: a Corvina-köteteket - melyek még a hódoltság idején jutottak török kézre - visszaadták hazánknak, és kezdetét vette közös múltunk feltárása. Bebizonyosodott a „másodlagos rokonság”, valamint nyelv-rokonsági összefüggéseink. A két ország tudósai megkezdték együttműködésüket. Vámbéri Ármin vezetésével kezdetét vette a török nyelv magyarországi oktatása. A köztársaság megalakulása fontos eseménynek bizonyult kapcsolatok elmélyülésében. Több száz magyar mérnök- elsősorban az út- híd- és vasútépítő, valamint közlekedésszervező szakember, kisiparos telepedett le Törökországban Atatürk meghívására. Ankarában Hungarológiai Intézet jött létre. A két világháború között nagyon sok török diák folytatta a tanulmányait Magyarországon. A második világháború után a körülmények úgy hozták, hogy kissé meggyengült ez az együttműködés egészen a magyarországi rendszerváltásig, mivel Magyarország a Varsói Szerződés katonai tömbjébe kényszerült, míg Törökország a NATO Védelmi Szövetség tagja lett. Az akkori török vezetők kifejezetten féltek a kommunista kapcsolattól. NATO tagságunk óta, azonban újra egy szövetségi rendszerben vagyunk, amit a török EU tagjelölti státus tovább erősít, ezzel is lehetőséget nyújtva a további közeledéshez. A lehetőségekhez mérten mindkét fél igyekszik javítani kapcsolatokon. Nem múlik el év anélkül, hogy ne kerülne sor magas szintű delegációk, miniszterek egymás országába történő látogatására. Egyre nagyobb hangsúlyt fordítunk a török építészeti alkotások, emlékművek rekonstrukciójára, mely a hazánkba látogató törököket jó érzéssel tölti el. Ez természetesen fordítva is igaz. Közös múltunk emlékeit minkét országban tisztelet övezi. - A Polgári Kisgazdák üdvözlik Nagy István törökországi eredményes tárgyalásait, és - a történelem, olykor viharos évszázadai után - a két nép közös jövőjét az eredményes gazdasági együttműködésekben látják. (KPE - szakértő).

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem