ajánlott oldalak
fórum
-több
 

Magyarország az Újvidéki Mezőgazdasági Vásáron

Létrehozva: 2017. május 17., 14:27
nyomtat küld

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter 2017. május 13-án, szombaton, az Újvidéki Mezőgazdasági Vásáron megnyitotta a magyar pavilont.  Hazánk ötven kiállítóval van jelen.
Az élelmiszeripari termékektől kezdve a mezőgazdasági gépekig, a magyar agrár és élelmiszer-gazdaság valamennyi területe képviselteti magát. A vajdasági magyar, illetve a szerbiai termelők a magyar mezőgazdaság technológiához tudnak kapcsolódni, és átvehetik azokat a megoldásokat, amelyek az Európai Unión belül bizonyítottak. Magyarország számára Szerbia fontos partner, a vajdasági magyarok fontos kapcsolat. A Magyar Kormány a gazdaságfejlesztéssel segíti a vajdasági magyar termelők sikerét. Jelentős mértékű a Szerbiába irányuló magyar export, és Magyarország is fogadókész a szerbiai termékekre. Az ágazati szakminiszter a reményét fejezte ki, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom a jövőben tovább növekszik. Budapest érdeklődik aziránt, hogy Szerbia a szójatermelésen keresztül a takarmányozáshoz szükséges fehérje szempontjából önellátó, ezt kevés európai ország mondhatja el. Magyarországnak is van GMO-mentes szójaprogramja, és ezen a területen megoszthatók a tapasztalatok. A miniszter ígéretes együttműködési területnek nevezte a klímaváltozáshoz alkalmazkodó fafajták átvételét.  - A magyar stand megnyitásán Pásztor István, a vajdasági tartományi képviselőház elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a 84. alkalommal megrendezett vásár évről évre bővül. Az idén 60 országból 1500 kiállító érkezett. Rámutatott: a magyar kiállítók száma is növekvő tendenciát mutat. Hozzátette azonban, hogy nemcsak a Magyarországról érkező kiállítók száma növekszik, akik azt tervezik, hogy folyamatosan jelen lesznek a vajdaságban. - Pásztor István felhívta a figyelmet arra, hogy a vásár keretében magyar-szerb befektetői fórumot tartanak. Folyamatos az érdeklődés a cégalapítás és a piaci megjelenés iránt. (Forrás: MTI)

A Polgári Kisgazdák szakértői nagyon komolyan gondolják, hogy a Kárpát-medence olyan agro - ökológiai potenciállal rendelkezik, amit a bőséges termőföld- és édesvíz-készlet alapoz meg.  Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy az emberiség lélekszáma egyre növekszik, és nem lehetetlen, hogy a XXI. század közepére el fogja érni a 9 milliárd főt, akik egyre bőségesebb, egyre egészségesebb és egyre magasabb biológiai értékű élelmezést igényelnek. Mindennek a tükrében kétségtelen tény, hogy a XXI. században a mező- és élelmiszergazdaság fel fog értékelődni. - A tengerek és óceánok halállományára sajnos nem lehet alapozni az emberek élelmezését, mert azokat a XX. század profitorientált túlhalászása kifosztotta. Ma már csak polietilén palack-szigetek úszkálnak a tengereken és az óceánokon. Évszázadokra lesz szükség, mire helyre fog állni a halászható halfajok élete e világtengereken. - Az itt említett tény különös gazdasági jelentőséget ad a termőföldben és édesvízben gazdag Kárpát-medencében. Az itt élő népeken múlik majd, hogy tudnak-e együttműködni az agrár- és élelmiszer-gazdaságban, ahol a magyar mezőgazdaság és élelmiszer-termelés mindenképpen központi szerepet tölt be. (KPE)

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem