ajánlott oldalak
fórum
-több
 

Az erdőtörvény az erdőgazdálkodók érdekeit védi

Létrehozva: 2017. május 17., 14:20
nyomtat küld

 

Az erdők és az erdőgazdálkodók érdekeit védi, és a természet értékeinek megőrzését is biztosítja az erdőtörvény módosítása, amelyet kedden fogadott el a Parlament.
A parlament 97 paragrafusból álló módosítást hajtott végre az erdőtörvényen. Az Országgyűlés – 117 igen, 57 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett – elfogadta az erdőtörvény módosítását. - Magyarországon a természetvédelmi korlátozással érintett erdők aránya eléri a 40 százalékot. A korábbi erdőtörvény és a természetvédelmi törvény viszont nem teremtette meg a természetvédelmi korlátozások ellentételezését, ami azt eredményezte, hogy a túlzó mértékű, szakmailag nem kellően alátámasztott természetvédelmi korlátozások szinte megfosztották az erdőtulajdonosokat a fenntartható erdőgazdálkodás folyamatos gyakorlásától. Ez vidéki munkahelyek ezreit veszélyeztette és a magánerdők több mint negyedén, legalább 250 ezer hektáron ezért most nem folyik gazdálkodás. Csak ezen területek termelésbe vonása megoldja a tűzifahiányt, adóbevételeket hoz, munkahelyeket teremt. Az erdőtörvény módosítása megteremti a lehetőséget a szakirányítás és az erdőkezelés támogatására, ami részbeni megoldást jelent az előbbi problémák kezelésére. - A jövőben a természetvédelmi korlátozások csak az erdőgazdálkodóval egyeztetve lépnek életbe, és azokért arányos kompenzáció jár. Ez nem lehetetleníti el a természetvédelmi szemléletű erdőgazdálkodást, de hozzájárul a magántulajdonú erdők hatékonyabb hasznosításához. - Az erdőtörvény módosításának előkészítést a gazdasági szereplők végezték. – A társadalmi egyeztetésekre több év állt rendelkezésre. Magyarország erdeinek közel fele magántulajdonban van. Az elmúlt húsz évben 200 ezer hektár új erdőt telepítettek a magánerdő-gazdálkodók, ezzel hozzájárultak a konzervált zöld felületek növeléséhez. (Forrás: agrotrend.hu / nak.hu).

A Kárpát-medencében 8 ezer esztendeje folyik erdőgazdálkodás. A Neolit-kor embere már használt tűzi- és épületfát. Ezek folyamatos előteremtéséhez szükség volt az erdőben végzett okszerű munkára. A magyar középkor mező- és erdőgazdasága, de a kereskedelem és a kézművesség is már alaposan átgondolt és sok esetben a történelmi Magyar Királyság határain is túlnyúló tevékenység volt. Kaán Károly (1867-1940) erdőmérnök, gazdaságpolitikus, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Nevéhez fűződik az országos erdőgazdálkodás  újjászervezése, az Alföld fásítási  programja és a korszerű állami természetvédelem megszervezése. - Kaán Károly sokat tett az erdei termékek gazdasági haszonvételének ésszerűsítéséért. Újjászervezte az állami erdőigazgatást.  A Sürgette az állami beavatkozást a fakitermelő vállalatok rablógazdálkodásával szemben. 1920-ban Magyarország az erdőterületeinek a 84%-át elveszítette. Faínség fenyegette az országot. Kaán Károly a figyelmét, a kezdeményezőkészségét és szakértelmét a Magyar Nagy Alföld  átfogó fásításának szentelte. 1923-ban született meg az Alföld-fásítási törvény, azaz az 1923. évi XIX. törvénycikk. A törvényben foglaltak alapján megindultak a munkálatok, az alföldi erdő- és fás területek számottevően gyarapodtak. 1935-ben az erdő- és természetvédelemről szóló törvény, az 1935. évi IV. törvénycikk született meg, amely elrendelte a védelem alatt álló növény- és állatfajok körét, valamint a természeti értékek védelmében lehetővé tette a kármegelőző állami kisajátítást is. Napjaink erdőtörténetének fontos eleme az ember és a természet kölcsönhatásának a vizsgálata. Az 1970-es évek végére kialakult a történeti ökológia tudományága, amely a táj történeti vonatkozásait elemzi.

A Polgári Kisgazdák támogatták az erdőgazdálkodás szabályozásának a korszerűsítését, ugyanakkor továbbra is hangsúlyozzák, hogy a természetvédelem és az erdőgazdálkodás két olyan egymással szorosan összefüggő szakterület, amelynek az együttművelését a Magyar Államot képviselő erdészeti hatóságoknak minden szinten és az érdekeltek érdekközössége mentén hatékonyan segíteni kell. (KPE - szakértő)

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem