ajánlott oldalak
fórum
-több
 

Kutatóbázis alakult a szárazság leküzdésére

Létrehozva: 2017. május 12., 12:36
nyomtat küld

A száraz mezőgazdasági területek problémáinak megoldását tűzte ki célul az ország első Száraz Területek Koordinációs Kutató Központja, amely a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán alakult. A Száraz Területek Koordinációs Kutató Központ (Arid Land Research Center) célja a száraz területekhez köthető interdiszciplináris kutatások végzése, valamint olyan szolgáltatási és oktatási programok kidolgozása, melyek elősegítik a fenntartható gazdálkodás megvalósulását.
Mindezek megoldásában az egyetem agrárkarának Agrokémiai és Talajtani-; Földhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési-; Növénytudományi-, valamint Víz- és Környezetgazdálkodási Intézete működik együtt.
A debreceni kutatócsoportok témái szerteágazóak, többek között a vízkészleti adottságokhoz illeszkedő táj- és talajhasználattól, a szárazság stresszre adott növényprodukció vizsgálatán, az aszálykockázat kezelési tervek elkészítése és megvalósításának lehetőségein, a vadon élő állatok elvándorlásának megfigyelésén át a biomassza térinformatikai eszközökkel történő becsléséig terjednek. A kutatásokat publikációs adatbázisban összegzik, amelyet a központ honlapján nyilvánossá tesznek majd.
A központ a kutatásokban saját, 61 éves debreceni agrometeorológiai adatbázisát is hasznosítja, amelyben agrometeorológiai, agroklimatológiai és fenológiai megfigyelések adatai állnak rendelkezésre.
Emellett a Müncheni Egyetem mintája alapján kialakítanak egy gördíthető fóliasátrat, ami az interdiszciplináris kutatások számára optimális lehetőséget nyújt majd.
(agrotrend.hu / unideb.hu)

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem