ajánlott oldalak
fórum
-több
 

Merkel ismét előretör

Létrehozva: 2017. május 12., 12:30
nyomtat küld

A múlt hónap végén a Saar-vidéken tartott választás előtt úgy tűnt: Martin Schulz, a Szociáldemokrata Párt újonnan megválasztott elnöke akkora népszerűségnek örvend, hogy leelőzte a kancellárt. A voksolás kimenetele azonban ezt alaposan megcáfolta. Angela Merkel támogatottsága a küszöbön álló két újabb tartományi választás előtt tovább erősödött.
A Saar-vidéki választás előtt a Szociáldemokrata Párt elnöke, Martin Schulz úgy vélte, hogy március 26. után pártja nem fogja többé a másodhegedűs szerepét játszani a kereszténydemokrata Annegret Kramp-Karrenbauer miniszterelnök mellett, hanem a zöldekkel és az egykori NDK állampártjából kinőtt Baloldali Párttal átveszi a vezetést Saarbrückenben.
Miután a zöldek be sem jutottak a saarvidéki tartományi parlamentbe, és a Baloldali Párt sem szerzett annyi mandátumot, amennyit szeretett volna, füstbe ment Martin Schulz terve.
Miután Annegret Kramp-Karrenbauer vezetése alatt ismét a korábbi koalíció vette át az államügyek irányítását Saarbrückenben, Martin Schulz az országos választási kampány keretében újfent reményét fejezte ki, hogy a baloldali erőknek szeptemberben már tényleg sikerülni fog annyi mandátum megszerzése, hogy Angela Merkelt ellenzékbe kényszerítsék.
Így nem keltett meglepetést, hogy a Baloldali Párt alighanem leginkább emblematikus vezetőségi tagja, a sztálinista nézeteiről elhíresült Sarah Wagenknecht kampánybeszédeiben már egyetlen szóval sem bírálta Martin Schulz nézeteit.

A két párt közeledése azonban nem szolgált a szociáldemokraták népszerűségének erősödésére.  Mint a legújabb közvélemény-kutatások kimutatták,
a választók több, mint 60 százaléka nem szívesen látná, ha a két baloldali pártból alakult koalíció venné át Németország kormányzását.
Kiderült az is, hogy a szociáldemokraták is inkább a zöldekkel, valamint a szabaddemokratákkal lépnének koalícióra. A jelek szerint viszont még az is kétséges, hogy a szabaddemokraták szeptemberben egyáltalán bejutnak-e a szövetségi törvényhozásba.

A két küszöbön álló tartományi választás, a Dániával határos Schleswig-Holtseinben, majd egy héttel később, a legnépesebb Észak-Rajna-Vesztfáliában némi utalást jelenthet a szeptember végi országos választás esélyeire.
De egyelőre a kereszténypárti kancellárnak sikerült stabilizálnia első helyét és maga mögé parancsolta kihívóját, a szociáldemokrata Martin Schulzot.
A felmérések alapján Angela Merkel kiváltképpen a legfiatalabb választók körében a legnépszerűbb, akik a bizonytalan időkben a stabilitásra és a folyamatosságra helyezik a hangsúlyt.
Ha a kancellárt közvetlenül lehetne választani, a németek 43 százaléka  Angela Merkelre szavazna, kihívójára, Martin Schulzra pedig 32 százalék.
(inforadio.hu, Vincze András)

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem