ajánlott oldalak
fórum
-több
 

A Polgári Kisgazdák Balatonfüreden bablevest főztek

Létrehozva: 2017. május 3., 11:55
nyomtat küld

Május elseje mindenképpen egy olyan ünnep, amikor tisztelgünk a dolgozó emberek előtt, így önmagunk előtt is.
Természetesen a balatonfüredi polgári kisgazdák sem vonulnak ma már fel mindenféle a párt-állami vezetőket éltető táblákkal, piros és nemzeti színű zászlókkal. Ez számomra a már rég magunk mögött hagyott ama évtizedekben is „a kikelet és a hazaszeretet ünnepe volt”. Mindenkinek ki kellett menni, felvonulni és mindenki minél előbb haza szeretett volna menni. - Ez, hála a Mindenható Atyának, már rég elmúlt, de ettől még minden dolgozó és alkotó embert megillet a tisztelet, a megbecsülés, és nem csak ezen a napon, hanem az év minden napján.
 Május elseje egyben a tavasz olyan napja, amikor már visszavonhatatlanul éled a természet, színesek a virágok, és jó az embereknek a szabadban lenni. Ez a magyarázata annak, hogy ez a nap mindig is ünnep volt Magyarországon, a „Madarak és a fák napja” egészen addig, amíg a bőszen előre törő „munkás” hatalom ezt önmagának ki nem sajátította, és a nap lényegével teljesen ellentétesen a diktatúra hatalom-gyakorlási eszközévé tette. Ma Balatonfüreden polgári erők intézik a közügyeket, tehát még a május elsejét sem kezelik úgy, hogy csak azon a napon. Ebben az esztendőben május elseje hétfőre esett. Ragyogó vitorlázó idő volt a Balatonon, ezért sokan vitorlát bontottak Füreden, magam is.
Május elsejét megelőző szombat most április 29-re esett. Még a 2017-ik évi balatonfüredi programok összeállításakor a fürediek úgy döntöttek, hogy április 29-én a Koloska-forrásnál megrendezik idén is a már hagyományos Jókai-bablevesfőző „versenyt”, annak jegyében, hogy ki tud ízletesebbet főzni. Általában mindenki, de másképpen, és „állítólag” Jókai Mór híres magyar író is így főzte balatonfüredi évei idején. Persze nem ennyi féle recept szerint, de azért van valami benne, a helyzet az, hogy én még ezen a rendezvényen rossz bablevest nem ettem, csak jót és nagyon jót. Bizonyára a friss tavasz levegő, a jó hangulat és a barátságos légkör is megtette a hatását. Hát így ünnepeltük mi, Balatonfürediek a május elsejei ünnepkört. (Dr. Paál Sándor, a KPE választókerületi megbízottja)
Képek: bográcsban rotyog a finom Jókai-bableves; Dr. Bóka István Balatonfüred város polgármestere és Dr. Paál Sándor, a KPE választókerületi megbízottja is főztek

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem