ajánlott oldalak
fórum
-több
 

AIDS-ben elhunytak világnapja Magyarországon 2016-ban

Létrehozva: 2016. május 23., 13:43
nyomtat küld

1983-ban döntöttek úgy, hogy az akkor még teljesen új és ismeretlen betegség, az AIDS áldozatainak emlékére minden évben egy olyan napot szentelnek, amikor világszerte az ezen betegségben elhunytakra emlékeznek.
Először csupán néhány országban, jelenleg már legalább kettőszáz államban tartanak – szinte kivétel nélkül civilek által szervezett – megemlékezéseket.
Magyarországon első alkalommal 1991-ben került sor ilyen megemlékezésre, melyet maguk az érintett HIV-pozitív fertőzöttek és AIDS betegek szerveztek és azóta is évről-évre így történik a kegyeleti alkalom.
Hivatalosan az AIDS-ben elhunytak világnapja minden év májusának harmadik vasárnapja, de figyelemmel arra, hogy idén ez Pünkösd vasárnapja volt, így 2016. május 22-én délután került sor a megemlékezésre a Fővárosi Szent László Kórház kertjében található és 1991-ben elhelyezett emlékkőnél.
Az alkalmon mindösszesen 33-an voltunk jelen szerte az országból. A kegyelet virágainak elhelyezése előtt – az eddigi szokásoknak megfelelően – elhangzott mindazok keresztneve, akik az előző megemlékezés óta hunytak el. Tíz férfi és hét nő neve hangzott el és azt mondhatnám, hogy az egy év alatti 12 haláleset átlagosnak, de meg nem szokhatónak tűnik, viszont mindenképp biztatóbb, mint a tavalyi 21-es létszám.
A gondok és a problémák hosszú évek óta nem változnak: kevés a szűrés, későn derül ki a fertőzés ténye, tehát még az sem vigyáz magára és másokra aki ezt egyébként megtenné, változatlanul nem tűnik megfelelőnek az egészségügyi dolgozók képzése, és így nem gondolnak arra, hogy egyes tünetek mögött a HIV pozitív fertőzöttség állhat. Ennek következtében fordulhat elő, az a megszokhatatlan és tudomásul nem vehető körülmény, hogy úgy kerülnek többen is a Szent László Kórház illetékes osztályára, amikor már gyakorlatilag kezelhetetlen végstádiumú AIDS betegek, holott a jelenleg Magyarországon is rendelkezésre álló gyógyszerek és megfelelő életmód betartása mellett évtizedekig teljes életet lehet élni fertőzöttként is.
Az elhunytakra kegyelettel emlékezve mindig gondoljunk az élőkre és ki-ki a maga tehetsége, tudása és ereje szerint tegyen meg mindent a fertőzés terjedésének és megállításának érdekében.
Dr. Bakos Zoltán

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem