ajánlott oldalak
fórum
-több
 

Dr. Turi-Kovács Béla felszólalása a Parlamentben 2014. november 3-án

Létrehozva: 2014. november 13., 11:03 | Utoljára frissítve: 2014. november 13., 11:09
nyomtat küld

 

A földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény módosításáról
Köszönöm a szót, elnök úr. Ez a törvényhely kifejezetten a gázellátás megkönnyítését, annak a lehetőségének a technikai és jogi biztosítását szolgálja, ehhez képest legnagyobb csodálkozásunkra az ellenzéki felszólalások az én meggyőződésem szerint leginkább a klasszikus viccre hasonlítottak, amikor is mindenkinek, úgy tűnik, ugyanaz jutott az eszébe; a viccet mindenki ismeri.
A lényeg, azt gondolom, hogy végül is itt nem Putyin elnökről, nem a nagy orosz birodalomról van szó, hanem Magyarország gázellátásáról. Következésképpen, amikor itt a felszólalókat még hallgatom, az a csöndes meggyőződésem alakult ki, hogy valóban igaz lassan az, hogy vannak olyan meggyőződésű én egyébként tiszteletben tartom a meggyőződésüket ellenzéki politikusok, akik nem akarnak vízi energiát, nem akarnak atomenergiát, és legszívesebben nem akarnak gázenergiát, és valószínűleg Magyarország energiaellátásának a sorsát a szelekre szeretnék bízni. Én azt gondolom, hogy egy felelős kormánynak garantálnia kell az energiaellátást, és az energiaellátást onnan kell garantálnia, ahol ez az energia létezik, és ahonnan ez Magyarországra eljuthat.

Ezért, ha valamit vizsgálni kell ezzel a törvénnyel kapcsolatban, mert hiszen nem azért szólaltam fel, amit az ellenzéki politikustársaim elmondtak, azt kell vizsgálni, hogy vajon ez a fajta könnyítés érinti-e valamilyen formában azokat a közvetlen tulajdonosokat, akiket a vezeték érint. Vagy érinti-e ez egyáltalán a bányafektetési jogokat, úgy gondolom, hogy nem, és ez nagyon fontos; vagy vajon érinti-e a biztonságukat ezeknek szintén nem. Következésképpen ennek a törvénynek azok az adottságai, amelyek most előttünk vannak, egyetlen célt szolgálnak, ezt kell egyértelműsíteni, és ez az egyszerűbb és gyorsabb gázellátási feltételek megteremtése.
Én azt gondolom, hogy ha lenne más irány, ha lennének olyan - hát már annyit tárgyaltunk erről - helyek, ahonnan más irányból lehetne a gázellátásunkat garantálni, akkor nyilvánvalóan a kormány ebben az irányban tájékozódna. Eddig még csak azt sikerült elérni, hogy olyan vezetéktervek készültek, amibe minden bizonnyal nem kerül gáz.
Én azt gondolom, hogy akkor, amikor a kormány a biztonságos energiaellátást igyekszik szolgálni, meggyőződésem szerint ez nem egy ellenzéki és nem egy kormányzati kérdés, ez az országnak egy nemzeti kérdése, ezt garantálni kell, és ezt a nemzeti kérdést meggyőződésem szerint zöldek, barnák, fehérek, mindenfélék egyaránt, minden színben nyugodt lélekkel támogathatják.

 
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
 
 
Bejelentés
HírekKisgazdák a parlamentbenSzervezeti hírek, választókerületi hírekBelföld, KülföldKörnyezetvédelemMezőgazdaság, vidék
PublicisztikaFórumÖnök írták
FotókVideókDokumentumokHanganyagok
KPE ElnökségeMegyei elnökökOrszággyűlési képviselőinkPolgármestereinkÖnkormányzati képviselőinkKisgazda Történelem